Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Elhunyt Gerszi Teréz Széchenyi-díjas művészettörténész

Életének 95. évében hosszú betegség után elhunyt Gerszi Teréz, a Szépművészeti Múzeum Széchenyi-díjas művészettörténésze, a múzeum Grafikai Gyűjteményének egykori vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Belga Királyi Akadémia tagja, a holland Királyi Lovagrendjel birtokosa – tájékoztatta a Szépművészeti Múzeum hétfőn az MTI-t.

Gerszi Teréz 1946 és 1951 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem filozófia-esztétika-művészettörténet szakán tanult. Ezt követően, 1951-ben került a Szépművészeti Múzeumba, ahol 1979-től nyugdíjazásig vezette a múzeum grafikai osztályát. Kutatási területei közé tartozott többek között a 16-17. századi németalföldi és a 16. századi német rajzművészet, valamint Pieter Bruegel hatása a 16-17. századi németalföldi tájképművészetekben.

Nagy formátumú személyiségének, kiváló munkásságának eredményei között kiállításkatalógusok, tanulmányok, monográfiák, szakkatalógusok és ismeretterjesztő könyvek is szerepelnek – olvasható a múzeum hétfői közleményében.

Mint írják, a február 23-án elhunyt neves szakembert a Szépművészeti Múzeum saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még