Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

A MOK megfenyegette azokat az orvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez

| Szerző: hirado.hu
A Belügyminisztérium a hatalommal való visszaélés lehetőségének megakadályozása érdekében a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését javasolja. Az Index arról írt, hogy az orvosi kamara megfenyegette azokat az orvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez.

 

Február elsejétől megváltozott a háziorvosi ügyeleti rendszer – az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálathoz került át a szervezőmunka nagy része. Az új struktúra Hajdú-Bihar vármegyében indult azzal a céllal, hogy ne csak hatékonyabbá, hanem gyorsabbá is váljon a betegellátás.

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) azonban nem tetszett az ötlet. A szervezet februári rendkívüli küldöttgyűlése után több balliberális portál már arról cikkezett: lázadnak a háziorvosok, letétbe helyezték a felmondásukat.

A MOK végül odáig ment, hogy etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak

– számolt be róla az Index.

„Tűrhetetlen és elfogadhatatlan az orvosi kamara eljárása, mely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat látnák el” – reagált a kialakult helyzetre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Az a reform, ami megvalósult, az kipróbált, egy megyében kipróbált és jól működő, és egyébként a jelenlegi elnöke a Magyar Orvosi Kamarának írásba foglalta, hogy ez a helyes irány az ügyeleti ellátás átalakításánál” – mutatott rá a tárcavezető.

Az orvosi kamara erre úgy válaszolt: egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Közölték azt is: támogatják az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

Kapcsolódó tartalom

Egy, az Index birtokába jutott levél szerint viszont valóban fenyegetés érte a MOK vezetősége részéről azokat az orvosokat, akik nem a kamara szájíze szerint gondolkodnak.

A levelet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, Szijjártó László írta, és ebben az áll, hogy szerinte, aki az új ügyeleti struktúra mellett van, „az sztrájktörő” és „eladja a jövőjét egy tál lencséért”.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben kevesebb munka mellett, de több pénzért végzik majd ügyeleti feladatukat a háziorvosok – erről Szilágyi István beszélt az M1-nek. A Győrben praktizáló címzetes gyermekgyógyász cáfolta, hogy az új rendszer zavart okozna a betegellátásban. Szerinte az átszervezések miatt akár csökkenhet is a felesleges beteg-orvos találkozók száma.

Ebben is egy pozitív előrelépés lesz, hogy az emberek lassan megszokják, hogy négy-öt napos problémákkal vagy kéthetes problémával nem az ügyelethez kell fordulni, vannak családok, akiket már ott ismerősként köszöntünk, mert kizárólag odajárnak, mindenféle problémával” – mondta Szilágyi István.

Azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát

– számolt be róla a Magyar Nemzet. A lap arra is emlékeztet: ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat.

A kormány a kialakult helyzetet elfogadhatatlannak tartja, ezért a Belügyminisztérium a betegek érdekeit szem előtt tartva az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtott be, melyben az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését javasolja.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még