Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Kövér László: Nekünk, magyaroknak a kommunizmussal szembeni veszélyérzetünk nagyobb sok más európai nemzeténél

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát. Délelőtt megemlékezést tartott az Országgyűlés Hivatala, a Rákóczi Szövetség és a Kisgazda Polgári Egyesület a budapesti Olimpiai parkban.

Kövér László házelnök a megemlékezésen úgy fogalmazott: nekünk, magyaroknak a kommunizmussal szembeni veszélyérzetünk nagyobb sok más európai nemzeténél.

„A kommunizmus áldozatainak emléknapja ezért nemcsak arra alkalom, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy fejet hajtsunk sokat szenvedett elődeink előtt, hanem arra is, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat,

nem hagyjuk, hogy gyerekeink és unokáink újabb mérgezett eszmék és újabb diktatúrák áldozataivá váljanak bármilyen égtájról sodorja is felénk ezeket a világpolitika szele”

– fogalmazott Kövér László házelnök.

A Terror Háza Múzeumnál is megemlékezést tartottak, de a látogatókat egész nap várják rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelemórákkal és filmvetítésekkel.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának Magyar Gulag című vándorkiállítása Badacsonytomajra érkezett a napokban. A tárlat felidézi az 1945 után, szovjet mintára létrehozott magyar kényszertáborok kegyetlen világát, emléket állít sok tízezer szétszakított magyar családnak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, meg kell teremteni a nemzeti egységet, ehhez szükséges, hogy a tettesek bocsánatot kérjenek, az áldozatok pedig meg tudjanak bocsátani.

„Próbáljuk meg a múltat lezárni. Azokat a családi történeteket, amelyek adott esetben egy családon belül vagy különböző családok között ástak árkokat, elhurcolók és elhurcoltak, tettesek és áldozatok között, és próbáljuk meg a jövőre vonatkozóan megteremteni azt a nemzeti megbékélést, amelynek előfeltétele, hogy a tettesek bocsánatot kérjenek és ugyancsak előfeltétele, hogy az áldozatok el tudják fogadni ezt a bocsánatkérést” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Ajánljuk még