Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 13 órától Kormányinfó!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Latorcai Csaba: A dollárbaloldal ma is az erőszak és a háború pártján áll

Mint egykor, a „dollárbaloldal” ma is az erőszak és a háború pártján áll, holott Magyarország és az egész világ érdeke az lenne, hogy mielőbb véget érjen orosz-ukrán háború – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkára, területfejlesztésért felelős miniszterelnökségi parlamenti államtitkár a fővárosban pénteken.

Latorcai Csaba II. kerületi Gyorskocsi utcában a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen kiemelte: a tegnap kommunistái, a ma progresszívei „a zsákmányt védve, tőlünk akarták, akarják megóvni” a demokráciát és milliárdokért szolgálnak idegen, háborús érdekeket, veszélybe sodorva „szabadságunkat, függetlenségünket és békénket”.

A „dollárbaloldal” fegyvert szállítana, és magára vállalná a háború pénzügyi terheit is

– mondta, hozzátéve: a nyugat-európai ’68-as nemzedék „kiöregedett szélsőbaloldali forradalmárai” pedig ehhez boldogan asszisztálnak, holott Magyarország és az egész világ érdeke az lenne, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb véget érjen. Csak a polgári kormány képes megőrizni a békét, a biztonságot és a gazdasági stabilitást – jelentette ki Latorcai Csaba.

Kapcsolódó tartalom

Kitért arra is, hogy a rendszerváltás óta harminchárom év telt el, éppen annyi, mint amennyi 1956 és 1989 között. Feltette a kérdést, „gondoltuk volna”, hogy a visszakapott szabadság harminchárom éve alatt egyszer csak újra megkísért bennünket a bolsevizmus réme, s éppen akkor, amikor a 20. századi históriánk legbátrabb forradalmát ünnepeljük.

Azt mondta, „a szemkilövető köpönyegforgatók idején” mindaz, ami 2006 októberében történt, a diktatúra éveit idézte. A vért, a szenvedést, a megaláztatást, a féktelen gyűlöletet – fogalmazott.

„Azt a féktelen gyűlöletet idézte, amellyel a kommunisták 56 hőseit kivégezték, s kivégezték a megtért kommunistát, Nagy Imre miniszterelnököt. A miniszterelnököt, akinek tárgyalása és halálos ítéletének kihirdetése e falak között zajlott le”

– emlékeztetett.

Bálványkövi István, a KDNP II. kerületi alapszervezetének elnöke hangoztatta: ez az a múlt, ami még ma is eleven, hiszen jó néhányan „vannak közöttünk”, akik átélték a kommunista börtönök borzalmait. Ezen a napon méltó módon emlékezhetünk az áldozatokról, azokról, akiknek még az emlékét is el akarták törölni – mondta, hangsúlyozva: a kommunista diktatúra bűntettei nem évülhetnek el soha.

Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy világszerte több tízmillió ember életét vette el vagy nyomorította meg a kommunizmus. Azt mondta: emberi öntudat alapja az emlékezet, a nemzeti öntudaté a történelmi emlékezet, a jelent csak a múltból lehet megérteni, a jövőt csak a múlt alapján lehet felépíteni.

Február 25-ét az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Kiemelt képünk: Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára 2023. február 24-én. (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Ajánljuk még