Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Közel ötszáz diák vesz részt a Rákóczi Szövetség középiskolás vezetői fórumán

Ti vagytok a Trianon utáni ötödik nemzedék, ez az állapot felelősséggel jár, fel kell fedeznetek azt a sorsközösséget, amely ezer éve összeköt bennünket – mondta Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára pénteken a Rákóczi Szövetség középiskolás vezetői fórumának megnyitóján, a budapesti Lónyay utcai Református Gimnáziumban, a találkozóra összegyűlt közel ötszáz Kárpát-medencei diák előtt.

Az államtitkár külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkezett fiatalokat. „Éppen egy éve tört ki az orosz-ukrán háború, azóta nagyon sok nehézség között élnek a kárpátaljaiak, és ami az egyik nemzetrésznek fáj, az az egész nemzetnek fáj” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Panyi Miklós hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz, amit csak tud, hogy segítsen.

„A kommunizmusban a határon túli magyarság létét elhallgatták, a történelmi igazságtalanságról beszélni nem lehetett. A szétszakítottság, a lelki határzár felállítása volt a kommunizmus egyik legnagyobb bűne”

– folytatta az államtitkár. Közölte: „ezt tudnunk kell, hogy értékelni tudjuk a szabadságot, amelyben ma élhetünk.”

Rákóczi 320 éve hirdette meg szabadságmozgalmát, „Istennel a hazáért és a szabadságért”, és ugyanezzel a jelszóval indult meg a rendszerváltozáskor ez a mozgalom, hogy újra összefűzze a világ magyarságát – idézte fel a Rákóczi Szövetség megalakítását.

Kapcsolódó tartalom

Hozzáfűzte, Halzl József, a szövetség alapítója felismerte a lehetőséget, a történelmi küldetést, és nagyszerű csapat gyűlt össze körülötte. Évtizedekig csöndben, elkötelezetten dolgoztak a magyarság újraegyesítéséért, a fiatalokat is sikerült megszólítaniuk – fejtette ki Panyi Miklós.

Kijelentette:

„a szövetség története azt mutatja, hogy ha vannak fontos nemzeti célok és ezeket állhatatosan képviseljük, akkor lesznek fiatalok is, akik beállnak e célok mögé.”

„Ti vagytok a Trianon utáni ötödik nemzedék, ez az állapot felelősséggel jár, fel kell fedeznetek azt a sorsközösséget, amely ezer éve összeköt bennünket” – hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „felelősségünk túlmutat saját nemzetünk sorsán, a többi nemzetért is felelősek vagyunk.”

Szavait azzal zárta:

„a magyarság sorsközösség, ne feledjétek, minden magyar felelős minden magyarért. Ti lesztek a jövő vezetői, jó látni, hogy közösséggé váltok.”

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, tavaly mintegy kilencven rendezvénye volt a szervezetnek, amelyekkel százezer embert ért el, többségében fiatalokat. A hétvégi fórumon 98 Kárpát-medencei középiskola képviseletében közel ötszáz diák vesz részt Magyarországról, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból – közölte az elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok szombat délelőtt a Kossuth tér szomszédságában, a Nemzeti Vértanúk Emlékművénél Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt emlékeznek a kommunizmus áldozataira.

A diákok – a csapatépítő rendezvények és kulturális előadások mellett – megismerkednek a szövetség idei ifjúsági programjaival és pályázati lehetőségeivel.

Ajánljuk még