Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Sodródik a Momentum, Donáth Anna sem segít

Jövő nyárig tervezi elnöki megbízatását kitölteni Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, aki az önkormányzati választások előtt is megtartaná az előválasztást. Azt azonban még nem tudja, hogy kit fognak jelölni a budapesti kerületekben.

 

Ismét Gelencsér Ferencé a főszerep a Momentum kommunikációjában. A pártelnök pozícióját sokan megkérdőjelezték, miután február negyedikén Donáth Anna EP-képviselő tartott hatásosnak szánt „jövőértékelő” beszédet.

Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Bár a Momentum szerint vezetőre van szüksége az országnak, azt egyelőre nem árulták el a párt képviselői, hogy ők kit jelölnének például miniszterelnöknek egy következő választás alkalmával.

A Gelencsér Ferenccel készült Index-interjú pénteken jelent meg. A pártelnöktől ezúttal is azt kérdezték meg először, hogy meddig marad a Momentum vezetője. Gelencsér jelezte, hogy 2024 júniusáig tart a mandátuma, tehát a Momentumban várhatóan a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások után lehet vezetőváltás.

A pártelnök előrevetítette: nincsenek miniszterelnök-jelölti ambíciói,

és azt is elárulta, szerinte az a valódi munka, hogy a Momentum politikusai nemzeti konzultációs ívekből gyártanak tüzelőt Kaposváron, ezt kell tennie egy parlamenti pártnak, bár új szavazókat nem vár a tevékenységtől.

Kapcsolódó tartalom

A Momentum elnöke arra utalva, hogy jövőre ritkábban járnak majd be az Országgyűlésbe, azt mondta: a politikát ki kell vinni a nép templomából.

Az ő módszere erre többek között az, hogy tömegközlekedéssel jár-kel Budapesten, míg más politikusok szerinte inkább a luxus Skodáikba ülnek be, mert már teljesen elszakadtak a valóságtól. Az interjúban Gelencsér megpróbálta definiálni, hogy milyen párt is a Momentum, melyről kijelentette, hogy liberális, de manapság szerinte minden pártnak zöldnek is kell lennie. Önmagát liberális konzervatívként írta le, a kormánypárti politikának egy részét pedig kőkemény kommunista politikaként jellemezte.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte az óriási gondot jelent, ha a kormányon belül vannak viták, viszont ha a hatpárti baloldal kormányozna, az lenne a demokrácia csúcsa, hogy vitatkoznak egyes kérdésekről.

Annyi még kiderült, hogy a Momentum támogatja az előválasztást az önkormányzati választások előtt is, de hogy melyik budapesti kerületben kit fognak jelölni vagy kit támogatnak, arról nem esett szó.

Az interjú után Gelencsérnek jutott az a hálátlan feladat is, hogy reagáljon a miniszterelnöki évértékelőn elhangzottakra. A Momentum vezére szerint beismerés volt Orbán Viktor beszéde, szerinte a 13 éves kormányzás eredménye a most bejelentett ország- és vármegyebérlet. Gelencsér ezenfelül megállapította, hogy a kormánynak nincs átfogó javaslata a családok megsegítésére, az infláció leküzdésére, a fizetések felzárkóztatására, az értékteremtő új munkahelyek létrehozására.

Ismert: Orbán Viktor pont arról beszélt, hogy a családtámogatási rendszert fenntartják, és a fiatal anyák adómentességével bővítették idén januártól. Az inflációról a miniszterelnök kijelentette, hogy egy számjegyűre csökkentik az év végéig. A minimálbér ma magasabb, mint 2010 előtt az átlagbér, és egymillió fővel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét a Várkert Bazárban tartotta 2023. február 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gelencsér Ferenc mindezek ellenére úgy látja, hogy a sokadik kétharmad csupán arra elég, hogy a kormány megpróbálja az emberek torkán lenyomni az általa legyártott hamis valóságot – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még