Aktuális

Videón a hajsza: autós üldözés volt Budapesten

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy-Vargha Zsófia: A házasságért nap mint nap tenni kell

A magyarok 97 százaléka úgy gondolja, nap mint nap tenni kell azért, hogy a házasság jól működjön – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) csütörtöki budapesti rendezvényén az intézet nemrég közzétett felmérésére hivatkozva. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyarok házasságpártiak és kiállnak a hagyományos családmodell mellett.

A házasság boldogságot és érzelmi biztonságot jelent – mondta Nagy-Vargha Zsófia a KINCS Maradjunk együtt! elnevezésű, a házasság hete alkalmából tartott rendezvényén. Hozzátette: a kormány a családbarát ország eszméjét erősíti, olyan támogatási rendszer épült ki, amely minden élethelyzetben segíti a házaspárokat, családokat.

Több mint harminc intézkedéssel támogatja már a kormány a magyar családokat

– közölte a helyettes államtitkár. Utalva a KINCS nemrég közzétett felmérésére is, úgy fogalmazott,mi magyarok házasságpártiak vagyunk”.

Kapcsolódó tartalom

Közölte, a magyar gyermekek háromnegyede ma már házasságban születik, míg ez korábban ez az arány ötven százalék volt.

„Kiszámítható támogatási rendszerrel szeretné elhárítani a kormány az akadályokat a gyermekvállalás elől, ez a nehéz gazdasági helyzetben sem változik” – hangoztatta Nagy-Vargha Zsófia. Szerinte „a jó házasság receptje a négy h: hit, hűség, humor és hallgatás a négy hozzávaló”.

Fűrész Tünde arról beszélt, a jó házasság értékes kincs, olyan életszövetség, amely egész életre szóló elköteleződést jelent. A kapcsolat folyamatos ápolására van szükség. Idézte Kopp Mária orvost, pszichológust, a KINCS névadóját, aki úgy fogalmazott,

az a kapcsolat, amely nem fejlődik, óhatatlanul visszafejlődik.

A KINCS friss felmérése azt mutatja, a magyarok házasságpártiak és kiállnak a hagyományos családmodell mellett – folytatta Fűrész Tünde. Elmondta, a házasság egyre népszerűbb Magyarországon, és miközben a házasságok száma nő, a válásoké csökken. Az, hogy a gyermekek többsége házasságban születik, ellentétes folyamat azzal, ami Európában tapasztalható – emelte ki.

Kapcsolódó tartalom

A házasság hete jó alkalom az elköteleződés megerősítésére. „Isten éltesse a házaspárokat, akik a demográfiai fordulathoz vezető út kikövezői” – mondta Fűrész Tünde.

A rendezvényen Rövid Irén, az intézet szakpolitikai elemzési vezetője ismertette A magyarok szerint mitől jó egy házasság című januári kutatásuk eredményeit, Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke pedig bemutatta a Maradjunk együtt! Válás vagy változás? című e-könyvét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még