Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

A HUNOR volt az egyik és talán egyetlen olyan csapat, mely a nap 24 órájában, éjszaka is mentett

Bár a legtöbb magyar mentőalakulat hazatért, továbbra is több segélyszervezet, statikus, orvos és logisztikai szakember segít a törökországi katasztrófa helyszínén. Ételosztással, állapotfelméréssel, adományosztással. A segítség pedig itthon is folyamatos: gyűjtenek önkormányzatok, segélyszervezetek és cégek is a földrengés károsultjainak. Az adományokkal megrakott kamionok napi szinten indulnak el itthonról, de pénzadományokkal is lehet támogatni a nincstelené vált török embereket.

 

Az AFAD kijelölte azt a területet a HUNOR számára, ahol ezer fő tűnt el.

Az EU veszélyhelyzeti rendszerén keresztül érkezett a riasztás a földrengés után, a HUNOR pedig az elsők között, 24 órán belül megkezdte a mentést a helyszínen.

Kapcsolódó tartalom

A HUNOR mentőcsapat tagjai a nap 24 órájában dolgoztak azon, hogy átvizsgálják a romokat. Az volt a feladatuk, hogy kiderítsék: maradtak-e túlélők a romok alatt, például a teremgarázsban. A magyar csapat parancsnoka hazaérkezés után az M1-en azt mondta: döbbenetes volt a helyszínen dolgozni.

Hunor Mentőcsapat indul Törökországba 2023.02.06. Fotó:Hirado.hu Horváth Péter Gyula

Ennyire romosodott és ennyire nagymértékű a kár és az áldozatok száma, valamint a tragédia, amellyel szembesültünk, valamint hogy ennyire szükség van a műszaki mentőalakulatokra, amelyet ki is vittük felszerelést, 7 tonnát és 20 köbméternyi felszerelést, arra mind szükség volt. Sőt, meg is kellett osztanunk a török csapatokkal. Hát, egészen komoly kihívást jelentett, de egyik ilyen siker az volt, hogy időben ott voltunk” – fogalmazott Jackovics Péter, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka.

Kapcsolódó tartalom

Az 55 tagú, tűzoltókból, katonaorvosokból és a mentőszolgálat munkatársaiból álló mentőegység 17 túlélőt és 29 áldozatot emelt ki a romok alól.

A HUNOR volt az egyik és talán egyetlen olyan csapat, amelyik a nap 24 órájában, éjszaka is mentett. Saját lámpával világítottak, mentek, kerestek, kutattak és helytálltak

– mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A földrengés helyszínén 179 magyar kutató-mentő szakember dolgozott összesen, legtöbbjük már hazatért Törökországból.

A segítség azonban nem ért véget. Jelenleg is több statikus, építész, logisztikai szakember és orvos segít Törökországban.

Országszerte pedig több önkormányzat és segélyszervezet indított gyűjtést. Volt aki már a földrengés másnapján.

Kapcsolódó tartalom

A tárgyi adományok mellett a segélyszervezetek pénzadományokat is várnak, amit Törökországnak juttatnak el.

Ajánljuk még