Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Orbán Viktor a kirgiz elnököt fogadta – A szankciók Európát és Ázsiát is sújtják, békés megoldás kell Ukrajnában

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban tárgyalt Szadir Zsaparov kirgiz államfővel – tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A megbeszélésen, melyen a magyar kormány több minisztere is részt vett, elhangzott, a Magyarország és Kirgizisztán közötti jó politikai kapcsolat egyre erősebb gazdasági, kereskedelmi összeköttetéseket eredményez.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli döntéshozóknak sokkal kevésbé bürokratikusan kellene hozzáállniuk az EU Kirgizisztánhoz és egész Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatainak fejlesztéséhez, mert a térség stratégiai fontosságú Európa, valamint a világ biztonsága és gazdasága szempontjából.

Az ukrajnai háború is kiemelt témája volt a magyar és a kirgiz vezető tárgyalásainak. A két vezető egyetértett a békés megoldás szükségességében, és abban, hogy a szankciók súlyos nehézségeket okoznak Európa és Ázsia országainak is.

Szadir Zsaparov hivatalos látogatásra hívta meg Biskekbe Orbán Viktort, a kormányfő elfogadta a meghívást.

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt (b) a Karmelita kolostorban 2023. február 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még