Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Hazatértek a hősök! A mentőkutyákat is meglepetéssel várták Budapesten

| Szerző: hirado.hu
Újabb magyar mentőcsoportok érkeztek haza hétfőn este Törökországból. A Katolikus Karitász és a Budapest Mentőszervezet önkéntesei csaknem egy hetet töltöttek a földrengés helyszínén, ahol egy 17 éves lányt mentettek ki élve a romok közül. Az Életjel Mentőcsoport is biztonságban hazaérkezett, ők egynéhány hónapos csecsemőt hoztak ki épségben egy összedőlt épület alól.

Hatalmas tapssal és ujjongással fogadták a rokonok és ismerősök a mentőszervezetek hazaérkező tagjait hétfőn este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Volt, aki még a mentőkutyákat is meglepetéssel várta.

A Katolikus Karitász a Budapest Önkéntes Mentőszervezettel közösen több mint egy hetet töltött kint a törökországi földrengés helyszínén.

„92 órát dolgoztak egyfolytában, váltásban beosztva, és 26 helyszínen végeztek mentőmunkát. Ezek közül 16 település volt, a többi pedig lakóházak, lakótömbök”

– mondta, Écsy Gábor a Katolikus Karitász igazgatója.

Az önkéntesek rengeteg munkával készülnek az ilyen jellegű mentésekre.

„Nagyon sok gyakorlattal és felkészüléssel próbálunk arra fölkészülni, hogy ilyen helyzetekben technikailag is és lelkileg is helyt tudjunk állni” – mondta Bakai Kristóf Péter, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet elnöke.

A csapat élve mentett ki egy 17 éves lányt, aki négy napot töltött egy beomlott ház alatt. Az önkéntesek órákon keresztül folytattak heroikus küzdelmet. Végül egy nyolcméteres járaton keresztül hozták ki a török fiatalt az összeomlott épület romjai alól. 29 ember dolgozott hat órán keresztül folyamatosan.

Kapcsolódó tartalom

Az Életjel Mentőcsoport is a tragédia helyszínén volt. Ők is ember feletti teljesítményt hajtottak végre a kint töltött idő alatt. A csapat elnöke valóságos drámának nevezte a Híradónak a földrengés okozta pusztítást. „Ezt normál emberi ésszel el sem lehet képzelni, hogy milyen rombolás történik ott, ahol egy tíz–húsz emeletes ház összeroskad egy emelet magasságban és esetleg több száz ember is van az épületben” – mondta Turi László, az Életjel Mentőcsoport elnöke.

A mentőegység egy alig néhány hónapos kisbabát is megmentett, akinek az édesanyja azonban sajnos nem élte túl a földrengést.

„Több halott volt körülötte. Nagyon nehéz volt, mert a kutyáknak ilyenkor le van korlátozva a kutatási lehetősége, de hál’ istennek olyan jelzést kaptunk, ami biztató volt” – mondta Lehoczky László, a Spider Mentőcsoport vezetője.

Törökországban a földrengés óta összesen nyolc magyar kutató-mentő egység dolgozott, több mint százötven fővel és 26 keresőkutyával. A magyar szakemberek és a mentőkutyák mindannyian biztonságban hazaértek.

Mint az már ismert, február 6-án hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-es erősséget is elérte. A hivatalos adatok szerint Törökországban eddig 31 643-an vesztették életüket a földrengésekben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Katolikus Karitász Törökországból hazaérkező mentőmissziójának tagjai és az őket fogadók a Liszt Ferenc repülőtéren (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még