Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Elemzők: Lebukott Gyurcsány Ferenc és felesége, DK-s jelölt cégéhez is gurultak a dollárok

Egy gyurcsányista képviselőjelölt cégéig gurultak a dollárok – írta a Magyar Nemzet azután, hogy a titkosszolgálati jelentésből kiderült: Sápi Mónika, a baloldal DK-s vásárosnaményi közös jelöltjének cége is kapott az amerikai kampánypénzből. Korábban Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára is arról beszélt, hogy nem tudtak a pénzről, illetve arról, hogy ami jött, az hová lett, elemzők szerint azonban most „lebuktak” – számolt be az M1 Híradó.

„A velejéig romlott, korrupt kormányt oda kell küldeni, ahová való” – hergelte követőit Sápi Mónika a közösségi oldalára feltöltött videóban még tavaly novemberben.

A magát a DK prominenseivel szívesen reklámozó doktornő először 2021 őszén a baloldali előválasztáson vált ismertté Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Akkor legyőzte szocialista ellenfelét, de a parlamenti megméretésen hatalmasat bukott a fideszes Tilki Attilával szemben.

Kapcsolódó tartalom

De az orosz–ukrán háború kirobbanásakor Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján is megpróbált szert tenni egy perc hírnévre.

Sápi Mónika személye legutóbb 2023 elején tűnt fel ismét, csak éppen a Nemzeti Információs Központ által a parlament nemzetbiztonsági bizottságának készített második részjelentésben.

Családi cége ugyanis a titkosszolgálatok szerint több mint 8,3 millió forinthoz jutott a Márki-Zay Péter vezette és részben Amerikából finanszírozott Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Kálmán Olga a legutóbbi árnyékkormányinfón az M1-nek a témában azt mondta: amikor Sápi Mónika az ezekről a pénzekről szóló szerződéseket kötötte, akkor még nem volt a DK tagja. Csak a választások után csatlakozott a párthoz. „A tőle kapott információk alapján azt tudjuk, hogy bizony olyan típusú rendezvényekre kapott megbízást az ő rendezvénycége az MMM-től – a választási kampánytól teljesen független rendezvények voltak ezek –, mint például egy beteg gyermek gyógyulása kapcsán szervezett jótékonysági akció, illetve családi napok” – mondta Kálmán Olga.

Kapcsolódó tartalom

Másnap az ATV Egyenes beszéd című műsorában Varju László alelnök is cáfolta, hogy a DK-nak köze lenne a külföldi kampánypénzekhez, sőt szerinte Sápi Mónika cégét az utalások idején már a fia vitte.

Csakhogy a Magyar Nemzet információi szerint a DSM Consulting Kft. új tulajdonosa, Sápi Mónika fia, 2022 júniusa óta vezeti a céget, amellyel szemben egyébként négyszer rendeltek el végrehajtást, legutoljára tavaly novemberben a NAV illetékes vármegyei igazgatósága.

Pár nappal később Dobrev Klára is tagadott. Gyurcsány Ferenc felesége közölte: ők abból a pénzből kampányoltak, ami törvényesen a párt rendelkezésére állt. A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc is folyamatosan azt kommunikálta: nem volt tudomása a külföldi tiltott kampánypénzekről.

A Magyar Nemzet viszont Sápi Mónika esetéből kiindulva azt írja: az az állítás, miszerint a külföldről érkező átutalásokat nem a jelöltjeikre, illetve kampányaikra költötte a dollárbaloldal, legalábbis erősen megkérdőjeleződik. A guruló dollárok útja ugyanis New York államtól egészen Vásárosnaményig vezetett.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Daniel Irungu)

Ajánljuk még