Aktuális

A Házasság hete: Minden nap filmek és sorozatok a közmédia csatornáin

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Beatles, Bob Dylan és Bach is inspirálta a Közmédia Év Embere 2022 Díjas Sou Fujimoto építészeti tevékenységét

| Szerző: hirado.hu
Akkor élhetünk egy szép világban, jövőben, ha megtaláljuk a természet és az ember alkotta környezet összhangját – véli Fudzsimoto Szú (Sou Fujimoto) japán építész. A Magyar Zene Háza tervezője, aki munkája elismeréseként a héten vette át a Közmédia Év Embere 2022 Díjat, az M5 Kontúr című portréműsorának adott hosszabb interjújában gyerekkoráról, személyes filozófiájáról és egy nagy álmáról beszélt.

Egy épület, mint üres szerkezet semmit sem jelent, akkor telik meg élettel, ha az emberek belakják, ekkor mondhatjuk, hogy elkészült – mondta a Kontúr műsorvezetőjének, Sipos Szilviának adott interjújában Fudzsimoto Szú, a kortárs japán építésznemzedék egyik legkiemelkedőbb alakja. Az általa tervezett és tavaly átadott Magyar Zene Háza 2019-ben elnyerte Európa legjobb középülete és a legjobb nemzetközi középület díját, 2020-ban pedig a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése címet.

Az építész Hokkaidón született és ott nevelkedett, később pedig Tokióba költözött. A természetközeliséget jelentő szülőhely és a nagyvárosi élete között óriási különbség volt, mégsem egymás ellentéteiként gondol rájuk. Úgy véli, a védelem és a szabadság jellemzi mindkét helyet. Az erdőben a fák veszik körbe és óvják, a városban pedig az emberek alkotta társadalom öleli át az embert, de mindkettőben megvan a szabadság, hogy bármerre elindulhatunk. Építészetének is ezek a gyökerei, filozófiája pedig, hogy olyan tereket hozzon létre, amelyekben mindenki azt tehet, amit szeretne, szabadon, mégis védett módon.

Úgy gondolom, fontos, hogy az ember által létrehozott épített környezet és a természet még jobban összehangolható legyen. Számomra a természet és az ember alkotta világ harmóniában való együttélése, összeolvadása a cél, ami a megfelelő jövőt is biztosíthatja számukra. Az emberiség jövője abban áll, hogy megtaláljuk a természet és az épített környezet összhangját. Ha ez sikerül, akkor egy szép világra ébredünk majd

– fogalmazott Fudzsimoto Szú, aki szerint erre a törekvésre és sikeres fúzióra kiváló példa a Magyar Zene Háza.

Sipos Szilviának az impozáns budapesti épület tervezésének folyamata mellett arról is beszélt, munkájára mennyire van hatással a zene. „Nagy kedvencem volt a Beatles és Bob Dylan, a klasszikusok közül pedig Bach zenéjét és a különböző zongoraversenyeket szeretem. Ezek mind inspiráltak, és gyakran vissza tudok emlékezni arra, hogy építészeti tevékenységemben ezek a zenei inspirációk, ha tudat alatt is, de megjelentek” – árulta el.

Álmáról a műsorban is beszélt, elmondta: szeretne egy teljes „falut”, egy egész életteret megtervezni. Úgy véli, az építészeknek hosszú távra kell gondolkodniuk: “felelősek vagyunk azért, amit tervezünk, építünk, amit itt hagyunk az utókorra. Az emberi életen, az emberöltőn túli tervezés, amire gondolnunk kell.”

A Kontúr interjúja ide kattintva újranézhető.

Kontúr – szombatonként 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán

Kiemelt kép: A Közmédia Év Embere Díjával kitüntetett Fudzsimoto Szú japán sztárépítész, a Magyar Zene Háza tervezője (k)miután átvette az elismerést Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától és Altorjai Anitától, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától a Magyar Zene Házában 2023. február 6-án. Mellette Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, díjátadók. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánljuk még