Aktuális

Az ukrán vezérkari főnök szerint áthaladt Románia és Moldova légterén két orosz rakéta – Románia cáfol 

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jó hír a nyugdíjasoknak! Ma utalják a megemelt februári és a 13. havi nyugdíjat

| Szerző: hirado.hu
A tavalyihoz hasonlóan idén is – a szokásos februári ellátás mellett – plusz egy teljes havi nyugdíj érkezik meg mintegy kétmillió-négyszázezer nyugdíjashoz. A szerdai postai kézbesítés megkezdése után pénteken azok is megkapják nyugdíjukat, akiknek bankszámlára érkezik a járandóságuk.

Amikor az Orbán-kormány tavaly teljes egészében visszavezette a plusz egy havi nyugdíjat, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel orvosolja a Gyurcsány–Bajnai-korszak nyugdíjasokat érintő elvonásait. Az akkori baloldali kormány a válságra hivatkozva nem kímélte az idősebb korosztályt sem.

A kormány 2020 áprilisában döntött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj 2021-től történő fokozatos, eredetileg 2024-ig tartó visszaépítéséről. A kormány 2021-ben döntött úgy, hogy már 2022-ben az eredetileg tervezett kétheti juttatás helyett a teljes havi összegű 13. havi nyugdíjat minden év februárjában megkapják a jogosultak.

Kapcsolódó tartalom

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának tájékoztatása szerint azok is megkapták, illetve megkapják ezt a juttatást 13. havi ellátás címén, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni, ilyen – egyebek mellett – például a rokkantsági ellátás, rokkantsági járadék, a fogyatékossági támogatás.

„A 13. havi nyugdíj egy átlagos nyugdíjban részesülő számára 208 ezer forintot jelent. Tehát most egy átlagos nyugdíjas 416 ezer forintnyi ellátást kap, hiszen a kéthavi nyugdíj együtt érkezik meg”

– fogalmazott Farkas András nyugdíjszakértő az M1 Híradójában.

A nyugdíjak 2010 óta mintegy 92 százalékkal emelkedtek, az átlagnyugdíj összege pedig több mint a duplájára nőtt.

A baloldal az elmúlt években nem szavazott meg a nyugdíjasokat segítő egyetlen intézkedést sem, miközben teljes erőbedobással támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ajánljuk még