Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Gulyás Gergely: Brüsszelnek a szavakon túl is kellene a határvédelmet támogatni

Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad. Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerülje, hogy világháborúvá szélesedjen a háborús helyzet – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely ismertette, hogy az egész Európát sújtó gazdasági válság ellenére Magyarország teljesíti azt, amit ígért a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak. Tájékoztatást adott arról is, hogy lemondtak egyetemi kuratóriumi pozíciójukról a miniszterek, továbbá beszámolt arról, hogy eddig huszonhét túlélőt találtak a romok között a magyar mentőalakulatok a dél-törökországi Hatay tartományban, ahol hétfőn nagy erejű földrengés volt.

A soproni háromnapos kormányülés után Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormányülésen megtárgyalták a tragikus törökországi földrengést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Belügyminisztérium által közölt adatokat: a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta több mint 110 ezer kutató-mentő csapattal, katonákkal, rendőrökkel, egészségügyi szakemberekkel, önkéntesekkel, több mint 5500 speciális mentőjárművel, munkagéppel végzi a mentési munkálatokat a helyszínen.

Már több mint 50 ország közel 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak a földrengés sújtotta területen.

A magyarországi mentőcsapatok eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain. Magyar áldozata nincs a földrengésnek, az érintett tizenhat állampolgárral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak.

A kormány a gazdasági helyzetet is megvitatta. A miniszter elmondta: az elmúlt évi magas infláció, a háborúra adott szankciós válaszok ellenére a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéreteit is teljesítette, és a munkavállalók béreit is megvédte.

Gulyás Gergely közölte, a tizenharmadik havi nyugdíj folyósítása rendben zajlik.

Összehasonlításképpen megjegyezte: a legutóbbi válság alkalmával a Gyurcsány–Bajnai-kormányok elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat, ezt a mostani kabinet visszaadta, a 13. havi nyugdíjat fenntartja és az inflációval emelte is. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott: reális becslésnek tűnik az idei 1,5 százalékos gazdasági növekedés. A kormányülésen terítékre került a 2030-ig tartó energiastratégia is. Gulyás Gergely közölte: továbbra is jelentős szerepet kapnak az atom és a megújuló energiák, de hálózatfejlesztésre is szükség van.

Ez elsősorban a villamos- és földgázhálózatokat érinti. Mint mondta, az uniós helyreállítási alap hitel részét döntően az energetika területén szeretnék elkölteni.

Gulyás Gergely miniszter elmondta, iparfejlesztés teendőiről is folytattak megbeszélést a kormányülésen, melynek pontjai többek között az ipari parkok ellátását biztosító víz- és közművállaltok fejlesztése, zöldgazdasági gyártókapacitások fejlesztése, zöldtechnológiák alkalmazása (üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése), energiakutatási innovációs és mintaprojektek támogatása, a Dunai Finomító átállítása (többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására), belföldi kitermelése emelése (együttműködés a Mollal és az MVM-mel) volt.

A miniszter továbbá hozzátette, a középületek energiahatékonysági fejlesztését fel kell gyorsítani, ahogy a lakosság energiahatékonyság-beruházásait is támogatni szükséges.

Még van egy utolsó pontja az energetikai stratégiának, ez pedig az úgynevezett alternatív meghajtású mobilitás, a vasúti gördülő állomány, villamosítás és az elektromobilitás támogatása. Ebben a legnagyobb előrelépés az évtized végére reális, a hidrogénmeghajtású buszok és nehézgépjárművek támogatása – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy a kormány a háborúval és a mai napon kezdődő EU-s csúccsal is foglalkozott. A kormány szeretné megerősíteni álláspontját, hiszen közel egy éve folynak a harcok. A fronton rengetegen halnak meg, és elképesztő a pusztítás Ukrajnában.

Életeket pedig úgy lehet menteni, hogy azonnali tűzszünetet hirdetnek és béketárgyalásokat kezdenek

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ehhez ma közös célkitűzés kell hogy legyen mindenkinek. Az ENSZ-főtitkár ezzel kapcsolatos nyilatkozata az gyakorlatilag pontosan tükrözte a magyar álláspontot. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély.

Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük, hogy világháborúvá szélesedjen a jelenlegi orosz agresszióból következő háborús helyzet.

Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad – szögezte le. Gulyás Gergely hozzátette, hogy

a tűzszünetet és a béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon Brüsszelben, a NATO-ban, az ENSZ-ben, és mindenütt segítséget nyújtunk ettől függetlenül is Ukrajnának.

Itt világossá tette a magyar pozíciót: „mindig is elítéltük és elítéljük az orosz agressziót. Anyagilag támogattuk Ukrajnát, humanitárius segítséget is nyújtottunk, és menekülteket fogadtunk be mindenféle felső korlát nélkül, akikről gondoskodtunk.”

Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk – tette hozzá Gulyás Gergely. Ennek sajátos magyar geopolitikai okai is vannak. Többek között azt, hogy ezt csak Kárpátalján lehetne megtenni. Kárpátalja pedig eddig ebben a háborúban többek között ezért sem volt érintett, és mindannyiunk érdeke már csak az ott élő magyarság miatt is, hogy ez így maradjon – hangsúlyozta a miniszter.

Végül az európai uniós elvárásokkal és tárgyalásokkal kapcsolatosan is megvitatta a kormány a jelenlegi helyzetet.

A magyar kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön, azokat a kéréseket is támogatta, amelyeknek a nem volt jogalapja. Minden jó javaslatot örömmel támogat, és minden elvárást, ami az ország érdekeit nem sérti, még akkor is hajlandó teljesíteni vagy azokról tárgyalni, hogyha egyébként azoknak közösségi jogi alapja nincsen – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Lemondtak a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagságáról a miniszterek

A kormány tegnapi ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor, így ők február 15-től nem folytatják a tevékenységüket a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban – ismertette Gulyás Gergely. Azt várják továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik mindenkire államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra.

Óriási pénzekről van szó, ami feltétlen hűséget feltételez

Sajtókérdésre válaszolva a guruló dollárok ügyéről és Márki-Zay Péter megbotránkoztató kijelentéseiről Gulyás Gergely azt mondta, óriási pénzekről van szó, de nyilván, ha valaki ezt a támogatást odaadja, akkor kér is cserébe valamit, és feltétlen hűséget vár. „Az, hogy az ellenzéket külföldről irányítják, reális feltételezés” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a baloldal a külföldi kampánypénzek elfogadásával törvényt sértett.

Újságírói kérdésre reagálva kifejtette, a náci és kommunista propaganda volt ahhoz hasonló, amit egy francia képviselő mondott Magyarországnak, a kijelentéseknek jogi következményei lesznek.

A 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a Magyar Kézilabda-szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel csoportmérkőzéseinek egyetlen városban való megrendezéséről. Ha az esemény szervezésének lemondásával járó költségek magasabbak lennének, mint ennek a megoldásnak a vonzatai, akkor belemennének.

Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely az M1 kérdésére, hogy milyen megoldás várható az illegális migráció megoldására, születnek-e döntések a határkerítések építésében az uniós csúcson, elmondta, a témakör és a határvédelmi eszközök kérdésében Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz, ugyanis most a vita arról folyik, hogy az Európai Bizottságnak a szavakon túl kellene a kerítés építését támogatnia.

Az Európai Unió ebben tartozik Magyarországnak, és bízunk benne, hogy látják, a külső határokat meg kell védeni, ugyanis ha ezen határok védelme nem működik, akkor a belső határokat sem tudjuk megvédeni. Kiemelte továbbá, hogy jó lenne ha Brüsszelben a józan ész talajára térnének vissza a döntéshozók.

A migráció kérésével kapcsolatban úgy fogalmazott: az, hogy egyre több ország Magyarország álláspontját osztja, reményt ad arra, hogy az Európai Bizottság is meghallja a józan ész hangját és fordulat történik az Európai Unió migrációs politikájában.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a magyar kormány évről évre elküldi Brüsszelnek a határvédelem költségeit, a magyar kormány ennek a felét szeretné visszakérni. A miniszter tájékoztatott arról, hogy a védelmi összeg már jóval egymilliárd euró fölött van.

Az akkumulátorgyár építése során a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni

A debreceni akkumulátorgyárról Gulyás Gergely elmondta, hogy a beruházás egy 3000 milliárd forint értékű beruházás, ha valaki ennek kiszámolja az adóbevételét, akkor rájön, hogy ez Magyarországnak megéri, az érdeke. Ismertette, hogy az akkumulátorgyár építése során a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni, és a kormány beruházási feltételei is ez. Ugyanezeket a környezetvédelmi szabályokat kellett betartania az akkumulátorgyárnak Németországban is.

Hangsúlyozta, hogy számtalan félreértés és álhír hangzott el a beruházással kapcsolatban, például valóban egy akkumulátorgyárnak nagy a vízigénye, de az igazság része az is, hogy ezt nagymértékben szennyvízből lehet fedezni.

Gulyás Gergely az Index debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdésére, mely szerint lefújhatják-e az építést a társadalmi ellenállás miatt, elmondta, szerinte fontos, hogy a kormánynak a beruházásokkal foglalkozó szervezete tudja tisztázni, hogy semmilyen aggály nem marad a fejlesztéssel kapcsolatban, és ha ez a bíróság elé kerül, akkor ennek egyértelműnek kell lennie.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete 25 százalékos emelést szorgalmaz, ennek a kormány eleget tud-e tenni kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a költségvetés keretei között kell maradni, ami erre jelenleg forrást nem tartalmaz. A kormány arra törekedett az elmúlt 12-13 évben, hogy a lehető legnagyobb életszínvonal-emelkedést érjen el a közszférában, és összességében egyetlenegy évtizedben sem volt ilyen emelés, amit a jelenlegi kormány véghezvitt.

Érdekünk, hogy a repülőtér legalább részben állami tulajdonban legyen

A Liszt Ferenc reptér visszavásárlását firtató kérdésre a miniszter úgy válaszolt, hogy esett szó erről a kormányülésen, és Nagy Márton miniszternek adott a kormány felhatalmazást, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival, azonban csak a magyar államnak erre elegendő forrása most nem áll rendelkezése, azonban érdekelt abban, hogy a reptér legalább részben állami tulajdonban legyen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nehéz a helyzet Kárpátalján

A miniszter azt is elmondta, hogy 12 nappal ezelőtt járt Kárpátalján, ahol találkozott magyar egyházi és a politikai szervezetek képviselőivel. Tájékoztatása szerint nehéz a helyzet Kárpátalján, a magyarok nagy része viszont helyben maradt, akik leginkább elmentek, azok a sorozás alá kényszerült fiatal férfiak.

A magyar állam minden szempontból szeretné segíteni a kárpátaljaiakat, és Ukrajnának is segítséget nyújt. Ennek összefüggésében méltatlan az ukránok hozzáállása a magyarokhoz.

Túl sok tiszt van a túl kevés közlegényhez képest

A katonáknál létszámnövelést kell végrehajtani, a tiszteknél pedig létszámcsökkentést – hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve: most mindenki számára egyértelművé vált, hogy ütőképes haderő kell, ez vonatkozik a fegyverekre és a katonák kiképzésére is.

A nagy honvédelmi beszerzések már az előző kormányciklusban megkezdődtek, de most a haderőfejlesztésre kell koncentrálni. Ezt pedig tovább halogatni hiba lenne – tette hozzá a miniszter.

Egyeztetés lehet az ukrán oktatási törvényről

Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére reagálva, mely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz az EU-csúcson, elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök az ukrán oktatással kapcsolatos törvényről is egyeztethet az ukrán elnökkel.

A szankciók mögött racionális érv kellene hogy legyen

Nyolc, kilenc orosz oligarcha szankcionálása kérdésre a miniszter hangsúlyozta, mi soha nem gondoltuk azt, hogy 8-9 személy szankcionálása döntő lehet, de fontosnak tartjuk, hogy akikkel szemben szankciókat kivetünk, legyen racionális érv.

Kirill pátriárkát a KGB-vel összehozó hírre reagálva kifejtette, hogy  sajtóhíreket nem kommentál, azonban a pátriárkával szembeni szankciók ellen Magyarország korábban fellépett, melynek háttérben az az elvi megfontolás állt, hogy egy egyházi személyt szankcionálása elfogadhatatlan.

Magyarországon az őshonos közösségeket nem korlátozzák 

Nálunk az nem fordulhatna elő, hogy egy itt élő, őshonos közösség, tartozzék bármely nemzetiséghez, a saját jelképét ne használhassa, sajnáljuk, hogy ez Romániában előfordulhat – fejtette ki a miniszter újságírói kérdésre.

Ma a világban komoly verseny folyik az ilyen beruházásokért

Szijjártó Péter korábban azt mondta a 444 újságírója szerint, hogy az akkumulátorgyár ellen tiltakozók idegen érdekeket szolgálnak. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tisztázni kell, hogy ma a világban komoly verseny folyik az ilyen beruházásokért. Például Németországban is található egy hasonló gyár, a magyar kormánynak továbbra is az az elvárása, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat a gyár esetében is be kell tartani.

A baloldal akadályozza a megállapodást, így a béremelést 

Gulyás Gergely a tanárok béremelésével kapcsolatban elmondta, ha létrejön a brüsszeli megállapodás, akkor mi azt tudjuk garantálni, hogy 2025. január 1-jétől – ami kevesebb, mint 2 év – a tanárok diplomás átlagbérnek 80 százalékát kapják meg, ami addigra 2000 euró lesz (megközelítőleg 800 ezer forint), azonban a baloldal ezt akadályozza.

A mostani helyzettől minden jobb

A tűzszüneti megállapodásról Gulyás Gergely elmondta, hogy e téren azt tartja elfogadhatónak, amit Ukrajna elfogadhatónak tart, de a mostani helyzettől minden jobb, ezért kéne a tárgyalóasztalhoz ülnie a feleknek. A magyar álláspont egyértelmű, mi nem küldünk fegyvereket. Európa a vesztes oldalon áll ebben a konfliktusban – mondta a miniszter.

A nyugat-európai média egyszínű

A magyar média sokszínű, a nyugat-európai média pedig egyszínű. Ezt bizonyítja az is, hogy lehet olyan szerkesztőségeket találni, ami utálja a kormányt – emelte ki Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely az iránt érdeklődött, hogy mi a véleménye a miniszternek arról, hogy Orbán Balázs azt nyilatkozta, aki uralja egy ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását.Mindenki tud olyan szerkesztőséget találni, ahol gyűlölheti vagy szeretheti a kormányt. Hozzátette: Orbán Balázs gondolata Magyarországon nem értelmezhető, egyébként kiváló gondolat.

A Magyar Fórum kérdésére, mely szerint a kárpátaljai magyarok jogfosztásával kapcsolatban a Soros-szervezetek hallgatnak, Gulyás Gergely elmondta, sajnálatosnak tartja ezt, ugyanis az önmagukat emberi jogi civil szervezetnek mondó társulások szempontjából szerinte ez hitelességi kérdés lenne.

Kijevvel kötött szabadkereskedelmi megállapodást nem kéne az Európa Uniónak felülbírálni kérdésre pedig a miniszter kijelentette, megérti a szándékot, mely szerint Ukrajnának az unió segíteni akar, azonban az nem jó, hogy ennek fényében olyan áldozatot hozunk, amelyben más országok búzatermesztése sérül.

 

Ajánljuk még