Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Három szombati budavári gyűlést engedélyezett, hármat elutasított a BRFK

Hat gyűlést jelentettek be szombatra, február 11-ére a budai Vár területére, ezek közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) háromnak a megtartását tudomásul vette, a másik hármat viszont megtiltotta.

A BRFK csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a területre hat, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be. „Budapest rendőrfőkapitánya három gyűlés vonatkozásában tiltó határozatot hozott, amelyeket a rendőrség honlapján közzétettek. A további három, magánszemélyek által tett bejelentést a BRFK mint gyülekezési hatóság tudomásul vette” – írták.

A BRFK csütörtökön a rendőrség oldalán a tiltó határozatot azzal indokolta, hogy „a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tiltó határozatokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően közzétették a rendőrség honlapján.

A dokumentumok szerint a BRFK három, magánszemély által kezdeményezett, a Bécsi kapunál tartandó gyűlést tiltott meg: az egyiken Budapest 1945-ös ostromának áldozataira, a másikon a „kitörésben részt vett hősökre” emlékeznének, a harmadik pedig a bejelentés szerint „neonáci túra” elleni tiltakozás lenne.

Utóbbival kapcsolatban a rendőrség azt közölte,

a társszervi tájékoztatás szerint az adott gyűlés összefüggésbe hozható a „kitörés napi” megemlékezéssel

és „a bejelentő személyével kapcsolatban is bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá”.

Azt írták: a BRFK biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még