Megrázó

Megölte párját egy nő Budapesten hétfő hajnalban

A közmédia kiegyensúlyozott működéséről tájékoztatta az Európai Bizottságot az MTVA

Kiegyensúlyozottan, a szakmai előírásoknak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelve működik a magyar közmédia – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a brüsszeli testület delegáltjait a 2023. évi jogállamisági jelentés elkészítése céljából folytatott konzultáción. Papp Dániel rámutatott: nap mint nap tetten érhető, hogy a baloldali pártok képviselői a rendszeres meghívás ellenére kampányszerűen távol maradnak a televízió- és rádióműsorokból, bojkottjukkal a közmédia hitelességét és pártatlanságát igyekeznek aláaknázni.

A magyar közszolgálati médiarendszer helyzetéről és működéséről, a nemzetközi szabványoknak megfelelő, azokkal összhangban működő közszolgálati műsorgyártásról tájékoztatta az Európai Bizottság illetékeseit Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója. Az MTVA vezetője a megbeszélés során hangsúlyozta az MTVA Etikai Kódexében, valamint a Médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit. Papp Dániel emlékeztetett, hogy a közmédia – ahogy azt már korábbi választások előtt – a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően is létrehozta a Közmédia Választási Irodát biztosítva, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása – nem csak a kampány, hanem a választások ideje alatt is – megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Az MTVA vezetője leszögezte, hogy noha a magyarországi ellenzéki pártok a rágalomtól és a hazugságoktól sem elriadva próbálják a közmédiát politikai színtérre rángatni, statisztikailag alátámasztott, hogy a közmédia valamennyi parlamenti pártnak biztosítja a megjelenés lehetőségét. A választási kampány során bírálataik ellenére még a törvény biztosította lehetőséggel sem éltek. A választási kampány időszakában egyetlen panasszal vagy kiegyensúlyozatlansági kifogással kapcsolatban sem marasztalták el a közmédiát. Kifogások alapján a panaszosok később sem indítottak hatósági eljárást, egyetlen ügy került csupán a Nemzeti Választási Bizottság elé, amelyben a hatóság végül a közmédiának adott igazat.

Papp Dániel a jogállamisági jelentés elkészítésében érintett bizottsági delegáltakkal folytatott konzultáció során is hangsúlyozta: a magyar közmédia működésének alapvetése, hogy a műsorgyártás folyamatára a politikának nem lehet befolyása.

Ajánljuk még