Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10 órától Kormányinfó!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nap, amikor szíven szúrták az országot – Marian Cozma szerette a magyarokat, és még sokáig szeretett volna itt élni

| Szerző: hirado.hu
2009 február 8-án, ma 14 éve gyilkolták meg a Veszprémben kézilabdázó Marian Cozmát. Az óriás termetű román sportember már életében legendává vált, tragikus halálát két nemzet együtt gyászolta meg.

A tragédia estéjén Cozmáék Iváncsik Gergő gyerekének születését és Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték a veszprémi Skorpió bárban, amikor összetűzésbe kerültek a hírhedt enyingi bűnbandával. A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Cozmát szíven szúró Raffael Sándort és Németh Győzőt is. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A másodfokú bíróság Raffael és Németh büntetését 18 év börtönre, Sztojka Ivánét 8 évre mérsékelte.

A Győri Ítélőtábla közfelháborodást keltő enyhe ítélete miatt a Legfőbb Ügyészség a Kúriához fordult, a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte. A legfőbb bírói fórum azonban az indítványt nem találta megalapozottnak, és javarészt helybenhagyta a másodfokú döntést, mindenesetre Sztojka Iván büntetését – mivel az indoklás szerint azonosult Raffael ölési szándékával, és mert agresszív szerepe jelentősen hozzájárult a tragédiához – nyolcról tizenhárom évre súlyosította.

Sztojka nem ülte végig a rá kiszabott tizenhárom évet. Ügyvédje tolmácsolása szerint kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta. Szabadulása után Sztojkát BMW-vel látták furikázni, miközben a Cozma család egy fillért sem látott még a Kúria által számukra megítélt 210 millió forint vagyoni kártérítésből. Néhány hónappal később, 2019-ben a férfit újra bíróság elé állították, mert az akkor 37 éves Sztojka márciustól nyár végéig prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi lányt, akitől elvette a pénzét.

Marian Cozmának, az MKB Veszprém néhai kézilabdázójának emléktáblája egy veszprémi szórakozóhely előtt, ahol meggyilkolták a sportolót (fotó: MTI/Nagy Lajos)

„Szeretem a magyarokat, szeretnék még sokáig Magyarországon élni”

– mondta egyszer Cozma egy szurkolói fórumon. Az érzés kölcsönös volt, halálát együtt gyászolta két nemzet, a magyar és a román. Ilyen közös pillanat volt például, amikor magyar és román művészek emlékkoncertet tartottak tiszteletére Budapesten az A38 hajón, vagy amikor ökumenikus istentiszteletet tartottak emlékére a veszprémi Szent Mihály-székesegyházban, amelyen részt vett édesapja, menyasszonya valamint Siluan Manuila román ortodox püspök is.

Az MKB Veszprém kézilabdacsapatának tagjai virágot helyeznek el egykori csapattársuk, a meggyilkolt román Marina Cozma szobránál a sportoló halálának második évfordulóján. A csapat nevében Dejan Peric mondott beszédet a Veszprém Aréna előtt felállított Cozma-szobornál (MTI/Nagy Lajos)

Cozma emlékét Veszprém több helyen is őrzi. Meggyilkolásának helyszínén 2014-ben avattak emléktáblát, valamint egy a sportolót ábrázoló, körülbelül három méteres bronz mellszobor áll 2010 óta a Veszprém Aréna előtti parkban.

A román kézilabdázó meggyilkolásának körülményeiről Kálomista Gábor producer még abban az évben dokumentumfilmet készített Szíven szúrt ország címmel, amelyben Cozmát Czapkó Antal, kedvesét pedig Oroszlán Szonja játszotta.

Kiemelt kép: Emlékezők mécsest helyeznek el Marian Cozmának, a 2009 februárjában meggyilkolt román sportolónak a fényképe elé a Veszprém Aréna előtti parkban, ahol felavatták Marian Cozma emlékművét, Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszoboralkotását (fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás).

Ajánljuk még