Legfrissebb

Mérgező anyagok miatt ezreket menekítettek ki egy vasúti katasztrófa után

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A diákok is tudták, hogy a kenőpénz felülírja a gyenge írásbelit az Eötvös-gimnáziumban

Több évtizedes hagyománya lehet a kenőpénzre épülő rendszernek a fővárosi elitgimnáziumban. A Metropol január végén nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyből az derült ki, hogy az intézménybe félmillió forint kenőpénzért is be lehetett kerülni – hangzott el az M1 Híradójában.

A gimnázium szerint a felvételen elhangzott állítások hamisak. A Metropolnak ugyanakkor most egy korábbi diák édesanyja erősítette meg, hogy gyermekének három protekciós osztálytársa is volt – számolt be az M1 Híradó.

Kapcsolódó tartalom

„Nagyon örülök, hogy végre fény derült arra, mi folyik az Eötvös-gimnáziumban már évek óta” – olvasható abban a levélben, amit egy szülő írt a Metropol szerkesztőségének.

Mindenki tudott a korrupcióról

Az édesanya gyermeke még 2007 és 2011 között járt a fővárosi intézménybe, de szerinte már akkor nyílt titok volt, hogy van az az összeg, amiért a felvételt nem nyert gyerekek is bekerülhetnek a budapesti elit gimnáziumba. Ráadásul nem is kevesen, csak az édesanya által említett egyetlen osztályban három kivételezett gyermek volt, egy negyediket pedig a velük párhuzamos osztályba irányítottak. A szülő azt írta:

„minden diák és minden tanár tudott róla, hogy ezek a diákok protekcióval jutottak be.”

„…kettő nap alatt a kért összeget teljesítettük. Én azt kérdezem, hogy a félmillió forint az volt kevés?” – forszírozta a kérdést az egyik érintett szülő.

Kapcsolódó tartalom

Korábban a Metropol egy hangfelvéltelt közölt, miszerint félmillió forint kell ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék, akiknek nem sikerült az írásbelijük. De ebből nemcsak az derült ki, hogy az iskola igazgatója, Moss László és az alapítvány vezetője, Kálmán Gábor vesztegetési pénzért árulta az iskolai helyeket, hanem az is, hogy már több évtizede működtették a korrupt rendszert.

Már folyik a nyomozás

A baloldalhoz közel álló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a botrány kirobbanása után újságíróknak cáfolta a Metropol információt. Nagy Erzsébet egy kollégájára hivatkozva beszélt hazugságról.

Kapcsolódó tartalom

„Én ezt ottani kollégánktól kaptam információként, és azt mondta, hogy ennyit tud mondani erről, mert az intézményvezetés szeretne részletes tájékoztatást adni” –nyilatkozta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja

Az Eötvös József Gimnázium hivatalos Facebook-oldalán pedig azt írta: a bizonytalan eredetű hangfelvételeken elhangzott kijelentések nem igazak. Azt azonban elismerték: rendkívüli felvételi eljárás keretében is felvételt nyerhetnek diákok a gimnáziumba, de anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Majd közölték: az ügy lezárultáig nem nyilatkoznak. A Mediaworks stábjával is ezt közölte Moss László igazgató.

Kapcsolódó tartalom

A Metropol azt írja: e-mail-címükre továbbra is érkeznek a hasonló vesztegetési ügyekről szóló levelek. A lap munkatársai azt ígérik, utánajárnak minden egyes esetnek.
Az M1 kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte: az ügyben már megkezdődött az eljárás, vesztegetési ügyben folyik a nyomozás, és a sajtóban közzétett hangfelvételt is vizsgálják.

Kiemelt kép forrása: Metropol.hu

Kapcsolódó hírek

Az Eötvös-gimnázium diákjai is tudtak a megvesztegetésről
A Metropol szerkesztőségéhez eljuttatott levelek szerint az Eötvös József Gimnáziumban többen, még a diákok is tudtak arról, hogy „kenőpénz” révén a tehetősebb szülők gyerekei felvételi nélkül vagy csupán „eljátszott” felvételi vizsga révén juthatnak be az oktatási intézménybe.
Belföld
Vesztegetési vádak az Eötvös József gimnázium ellen: akár nyolc évet is kaphatnak az érintettek
Az Eötvös József Gimnáziummal kapcsolatos vesztegetési ügyben akár nyolc év börtönt is kaphatnak az érintettek – számolt be több hírportál. Az elitgimnázium korrupciós botrányát ugyanis már a rendőrség is vizsgálja. A Metropol azt írja: az Eötvös-gimnázium több diákja is azt állítja, hogy az iskolában évek óta beszédtéma a megvesztegetés, a nemrég kiszivárgott hangfelvétel szerintük lavinát indíthat el.
Belföld
Pénzért árulhatják az iskolai helyeket egy budapesti elit gimnáziumban, az ügyben már a hatóságok is nyomoznak – hangfelvétel
Félmilliós vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azok a diákok is felvételt nyerjenek az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült a felvételin az írásbelijük. A korrupt beiskoláztatást az igazgató és az iskolához tartozó alapítvány vezetője működteti, akik szabad iskolai helyeket tartanak fenn a pénzes szülők gyerekei számára.
Belföld
Korrupciós vádak lengik körül az Eötvös József Gimnáziumot
Félmillió forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azok a diákok is felvételt nyerjenek az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült az írásbeli felvételi vizsgájuk – derül ki egy nyilvánosságra hozott hangfelvételből. A korrupciós botrányba keveredett igazgató, Moss László hallgatásba menekült. Ismert: a budapesti gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben.
Belföld

Ajánljuk még