Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Orbán Viktor érdemi politikai vitát sürgetett a brüsszeli szankciókról

Azonnali tűzszünetre tett javaslatot és béketárgyalásokat szorgalmazott Orbán Viktor a csütörtökön kezdődő uniós csúcsot előkészítő videókonferencián. A miniszterelnök a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint az Európai Tanács elnökével egyeztetett. Orbán Viktor érdemi politikai vitát sürgetett a brüsszeli szankciókról, azok ugyanis tönkreteszik Európa gazdaságát.

Orbán Viktor ismét azonnali tűzszünetre tett javaslatot és béketárgyalásokat szorgalmazott a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián. A kormányfő egyúttal végre érdemi politikai vitát sürgetett a brüsszeli szankciókról, azok ugyanis tönkreteszik Európa gazdaságát.

A tanácskozáson a miniszterelnök a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vett részt.

Kapcsolódó tartalom

Az előzetes egyeztetés témái az ukrajnai háború, az európai gazdasági nehézségek és az illegális migráció volt. A miniszterelnök a konfliktus kitörése óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy ez nem Magyarország háborúja és az ország a béke pártján áll.

„Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel. Tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk” – mondta Orbán Viktor.

Keresztény, elemi emberi, erkölcsi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy befagyjon a front, legyen egy tűzszünet, és kezdődjenek béketárgyalások – jelentette ki Orbán Viktor január végén a Kossuth Rádióban.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő egy másik rádióinterjúban egyértelművé tette, hogy a szankciós politika egy lépés a háború felé. Tavaly novemberben úgy fogalmazott:

Nagyon veszélyes dolog az, amit Európa művel. Mi próbáljuk visszafogni, visszatartani őket ettől.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „Mi a béke nyelvén beszélünk, tűzszünetet, békét akarunk, de rajtunk kívül szinte senki sem követi ezt az irányvonalat.”

Ajánljuk még