Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Nem elég felrobbantani, fel is kell függeszteni

| Szerző: hirado.hu
Élesedik a vita az Európai Unió tizedik szankciós csomagjáról, az Európai Parlament pedig egy új állásfoglalással igyekszik nyomást gyakorolni a tagállami vezetőkre. Az EP lényegében minden orosz energetikai együttműködést azonnal betiltana. Hogy az állásfoglalás miért elrugaszkodott a valóságtól? – erre a kérdésre ad választ Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője közösségi oldalán megosztott legújabb videójában.

Hortay Olivér szerint, ha valakinek lettek volna még kétségei, az Európai Parlament új állásfoglalásával nyilvánvalóvá tette, hogy az intézmény teljesen eltávolodott a valóságtól. Az Európai Unió tizedik szankciós csomagjáról a vita egyre jobban élesedik, a legérzékenyebb pontot pedig megint az energiaszállítások jelentik. Az Európai Parlament úgy döntött, hogy átvágja a gordiuszi csomót, és pontot tesz a vita végére.

Egy új állásfoglalásában ugyanis azonnali és teljes körű embargót sürget valamennyi orosz fosszilis energiahordozóra, megszüntetné az atomerőművek működéséhez szükséges fűtőelemek szállítását, megtiltaná a nukleáris együttműködéseket, és felfüggesztené az Északi Áramlat gázvezetékeket is.

Kapcsolódó tartalom

Az állásfoglalás pontjai olyanok, mintha az azt elfogadó képviselők egyáltalán nem tájékozódtak volna az elmúlt egy évben

A szakértő emlékeztetett: az EU tavaly augusztus óta teljes körűen tiltja az orosz szilárd tüzelőanyagok importját, a kőolajra vonatkozó embargó december óta van hatályban, ami pedig február 5-én kiegészül az olajtermékekkel is. Mentességet mindössze azok az országok kaptak, akik műszaki okokból nem tudják más forrásból helyettesíteni az orosz beszerzést, és ezek az adottságok nem változtak.

Az európai gázpiacon pedig még úgy is 30 milliárd köbméteres hiány várható, ha feltételezzük, hogy a jelenlegi orosz beszállítások nem csökkenek.

Az előrejelzés nem mástól származik, mint – a szankciókritikusnak aligha mondható – Európai Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől.

Kapcsolódó tartalom

A nukleáris szektort érintő javaslat hasonlóképpen elrugaszkodott

Az atomenergia azért nem került be az EU és az USA szankciós csomagjaiba, mert annak katasztrofális következményei lennének az áramellátásra. Számos nyugati erőmű orosz fűtőelemet használ, amik egyes létesítmények esetében csak több év alatt, másoknál egyáltalán nem helyettesíthetők.

A legabszurdabb azonban mégis az Északi Áramlat gázvezetékek felfüggesztésére vonatkozó parlamenti javaslat.

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erők

A négy vezetékből ugyanis három még ősszel felrobbant, a negyediket pedig – engedély hiányában – üzembe sem helyezték, azokon tehát jó ideje egyetlen molekula gáz sem szállítható. Vajon nem tűnt fel az állásfoglalást támogató képviselőknek, hogy nincs is mit felfüggeszteni? – mutatott rá Hortay Olivér.

A szakértő továbbá hangsúlyozta: az EP új állásfoglalása méltatlan egy uniós intézményhez, itt lenne az ideje, hogy a képviselők elkezdjenek valós problémákkal foglalkozni, már csak azért is, mert nemsokára az európaiak választáson mondanak majd ítéletet a teljesítményükről.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Északi Áramlat (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Ajánljuk még