Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

„Arra várok, hogy meginduljak Magyarország felé” – még nincs nyugalom a déli határnál, de változás kezdődött az EU migrációs politikájában

| Szerző: hirado.hu
Változás kezdődött az Európai Unió migrációs politikájában – jelentette ki Bakondi György. Azt mondta: az Európai Bizottság elnökének és az Európai Néppárt frakcióvezetőjének nyilatkozataiból is erre lehet következtetni. Úgy fogalmazott: a változás elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához. Hozzátette: abban is bízik, hogy csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormány a migrációs politikája miatt kapott.

 

Szabadka utcáin, és a városban található befogadóközpontban is csökkent a migránsok száma az elmúlt hetekben. A helyeik szerint a rendőrség határozottabb fellépésének köszönhető, hogy valamelyest enyhült a településre nehezedő migrációs nyomás.

„Azelőtt lövöldöztek, meg sokan is voltak. Csoportosan mentek, az összes. Úgyhogy éjszaka nem volt mindegy”

– mondta egy helyi lakos.

A magyar határhoz közeli makkhetesi erdő mellett élők szerint azonban még mindig aktívak a migránsok. Hatalmas szemétkupacok árulkodnak az erdő illegális lakóiról.

Kapcsolódó tartalom

„Rengeteg szemetet hagynak maguk után, az erdő tele van ruhákkal, élelmiszerrel és mindennel. Ez az egyik legnagyobb gond, nagyon rendetlenek” – mondta egy helyi.

Viszonylag csendes a horgosi migránstanya is. Korábban több száz bevándorló tartózkodott ott egyszerre, a helyiek szerint azonban most tíz-húsz bevándorló lehet csak.

Az egyik ott lévő férfi arcát nem vállalva arról beszélt az M1 stábjának, hogy egy jobb élet reményében vágott neki az útnak. „Marokkói vagyok és Olaszországba tartok. Európába. És, hogy mit keresek ebben a faluban? Csak menni akarok tovább. Arra várok, hogy meginduljak Magyarország felé” – mondta a marokkói migráns.

A helyiek szerint több oka is van, hogy jelenleg kevesebb a migráns Horgoson és Szabadkán. Egyrészt a rendőri razziák segítenek stabilizálni a helyzetet, másrészt pedig a migránsok szerintük egyre inkább Románia vagy Horvátország érintésével próbálnak meg Szerbiából Magyarországra jutni.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt:

az uniós tagállamok nyilatkozataiból, és az európai bizottság elnökének nyilatkozatából is az látszik: kezdik belátni, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az illegális migráció megfékezésére, mintsem annak megszervezésére.

„Az Európai Unió egészen eddigi nyilatkozatig inkább a szervezettséget a menekültstátuszhoz való hozzáférést hangsúlyozta, és elítélte a kerítésépítést. Mi úgy látjuk, hogy mindezek, amiket felsoroltam, ezen tényezők hatására elindult az a változás, amelyik reményeink szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához. Remélem azt is, hogy ezáltal csökken vagy megszűnnek azok a politikai támadások, amiket  a magyar kormány migrációs politikája miatt kaptunk” – mondta Bakondi György.

A Frontex adatai szerint tavaly mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain. Ez csaknem 65 százalékkal több, mint a 2021-es próbálkozások száma, és a legmagasabb adat 2016 óta.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A Közel-Keletrõl és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Ajánljuk még