Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Megrongált autók, leszakadt villanyvezetékek, iskolára dőlt fa – letarolta a szélvihar az országot

Szinte az egész országot letarolta a szombati szélvihar. A legnagyobb károk a Dunántúlon voltak, délutánig több mint 2300 esethez vonultak a tűzoltók. Főleg kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és megbontott tetőkhöz riasztották őket, de volt, ahol támfalat döntött ki a szél. A legerősebb széllökések a Balatonnál voltak: a Kab-hegyen több mint 121 kilométer/órás lökéseket mértek. Több településen áramkimaradások voltak, és akadozott a vasúti közlekedés is.

Gőzerővel dolgoztak a tűzoltók már szombat kora reggel Kaposváron. Egy 15 méter magas fenyő az erős szélben gyökerestül kicsavarodott és egy iskolára dőlt. A Somogy vármegyei településen nemcsak a fákat, a villanyvezetékeket is megtépázta a vihar, ami áramkimaradásokat okozott.

Az orkánerejű szél Baranya vármegyében is tombolt.

Sásd és Vásárosdombó között egy csaknem egy méter átmérőjű 20 méteres fa zárta el az úttestet,

aki tehette a bicikliúton került.

Komló-Sikondán is fakidőlés miatt riasztották a tűzoltókat. A település egy része ott is áram nélkül maradt a leszakadt villanyvezetékek miatt.

Címről címre haladva dolgoztak a tűzoltók Székesfehérváron is, csak délig több mint 150 bejelentés érkezett. A vihar nemcsak autókat rongált meg,

több épületet, köztük egy áruháznak a homlokzatát is megtépázta.

„A legtöbbször utakra, vezetékekre dőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Helyenként ugyanakkor épületeket, épületek tetejét, homlokzatát köztük lakóházak, áruházak, kollégium épületét rongálta meg a szél – részletezte Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Erőteljesen felkorbácsolta a Balaton vizét is az orkánerejű szél, a hullámok a partra is kicsaptak.

Kapcsolódó tartalom

Napközben

a térség több járásában is a legmagasabb, harmadfokú riasztást rendelte el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legerősebb széllökések továbbra is itt a Balaton parton illetve a Bakony magasabban fekvő településein tapasztalhatók az OMSZ friss adatai szerint. Kab hegyen 121, 7 kilométer per órás széllökéseket regisztráltak és Fonyódon is 121 kilométer/órás sebeséggel süvített a szél” – mondta az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

A vihar elsősorban a Dunántúlon adott sok munkát a tűzoltóknak. Kora délutánig országszerte több mint 2300 helyre riasztották a tűzoltókat.

Kapcsolódó tartalom

Az ítéletidő komoly gondokat okozott a vasúti közlekedésben is. Jelentős fennakadások voltak a dunántúli vonalakon, több helyen fakidőlések és felsővezeték-szakadások akadályozták a forgalmat.

A Magyar Közút a rendkívüli időjárás miatt fokozott óvatosságot kért az autósoktól. Az ország magasabban fekvő pontjain nemcsak a szél fújt, volt ahol havazott is. Sokakat azonban az erős szél és a hideg sem tántorított el a szánkózástól. Kékestetőre is sokan kilátogattak.

Kapcsolódó tartalom

Budapesten a Normafánál is sokan szánkóztak délelőtt. Később azonban a viharos erejű szél miatt lezárták a népszerű kirándulóhelyet.

Kiemelt képünk: Viharban az útra dőlt fát fűrészel egy férfi a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Ajánljuk még