Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Szavazzon! Ön szerint hitelesek a klímaaktivisták, akik az üzemanyag-felhasználás elleni tüntetésük után repülőn utaztak luxusnyaralásra?

| Szerző: hirado.hu
Különös módon viszonyulnak a klímavédelemhez azok az aktivisták, akik szeptemberben lezártak egy forgalmas Stuttgart melletti utat, majd nem jelentek meg a bírósági tárgyaláson, helyette Thaiföldre és Balira repültek. A repülőút több tonna szén-dioxid-kibocsátással járt. Ma ebben a témában kérdezzük meg olvasóinkat. Szavazzon!

Luisa és Yannick, két fiatal német klímaaktivista, akik nem csupán „munkájukban”, hanem a magánéletben is jól megértik egymást, hiszen egy párt alkotnak. Szeptemberben úgy gondolták, hogy a felelőtlen üzemanyag-használatra úgy fogják felhívni a világ figyelmét, hogy odaragasztják magukat a Stuttgart melletti – igencsak forgalmas – Bundessstraße 10-es úthoz és Olajtakarékosság a fúrások helyett feliratú transzparenseket helyeznek ki. Úgy tűnik azonban, hogy ők maguk már nem veszik túlzottan komolyan a klímavédelmet.

A házaspár ugyanis nem jelent meg az ügy nyomán elrendelt bírósági tárgyaláson,

hanem előbb Thaiföldre, majd Balira utazott repülővel. Úgy tudni, nyaralni voltak.

Kapcsolódó tartalom

A lap megjegyzi, egy ilyen hosszú repülőút több tonna szén-dioxid kibocsátásával jár.

Ez nagyobb mennyiség, mint amennyi egy év alatt egy átlagos felnőtthöz köthető a fejlődő országokban.

Az Utolsó generáció (Letzte Generation) akciószövetség szóvivője a Bildnek nyilatkozva meglehetősen zavarba ejtő indoklással védte meg az utazást: „Magánemberként foglalták le a repülőjegyet, nem pedig klímaaktivistaként. Ezt a kettőt el kell tudni különíteni egymástól”. A kérdés már csak az, hogy vajon mitől más a „magánemberek” CO2-kibocsátása, mint az „éghajlatvédőké”?

A témával február 5-én, vasárnap este 20 órától az M5 Kommentár Klub című műsorában is foglalkoznak majd.

Kiemelt kép: A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája, két konzervnyi paradicsomlevessel öntik le Vincent van Gogh holland művész Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában 2022. október 14-én (Fotó: MTI/EPA/Just Stop Oil)

Ajánljuk még