Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Fogcsikorgató hideg közeledik! Térképen mutatjuk, hol várható kiadós havazás

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon sokfelé havazhat, és érdemi hótakaró is kialakulhat – tájékoztat oldalán az Időkép.

Pénteken átmenetileg vége szakad a napos időnek, és jóval több csapadékot kapunk. Északnyugat felől ugyanis egy gyorsan mozgó ciklon melegfronti, majd hidegfronti csapadékzónája éri el hazánkat.

(Fotó: MTI/Komka Péter)

Péntek éjjel egyre több helyen beborul az ég, reggel már csak keleten maradhatnak gyengén felhős területek. A Dunántúlon ekkor már többfelé várható eső, havas eső, a hegyekben havazás, délután pedig a keleti országrészbe is megérkezik a csapadék, ahol elsősorban az Északi-középhegységben és északkeleti tájakon számíthatunk további havazásra, havas esőre. Este további esővel, záporokkal fut be északnyugatra a ciklon hidegfrontja, és az élénk, erős délnyugati szelet viharos északnyugati szél váltja fel.

Kapcsolódó tartalom

Északi hegységeinkben, a Bakonyban, valamint hazánk legkeletibb tájegységein hó formájában hullhat le a csapadék. Így ezeken a helyeken jelentősebb,

1–8 centis hótakaró alakulhat ki, de a magasabb hegycsúcsokon akár 10 centi friss hó is lehullhat. Ez a hótakaró várhatóan a hegyekben és a legkeletibb vidékeken maradhat meg tartósabban.

(Forrás: idokep.hu)

A pénteki meleg- és hidegfront átvonulása után ugyanis északkelet felől sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg zúdul hazánkra, teszi mindezt úgy, hogy

a Dunántúlon akár 100-110 km per órás széllökések is előfordulhatnak.

Vasárnapra és a jövő hét első napjaira igazi téli idő köszönt ránk, -8 és -11 fokos minimumokkal, de a tartósan havas és fagyzugos tájakon ennél fogcsikorgatóbb hidegre lehet számítani. Az erősen fagyos éjszakák az előrejelzések szerint a jövő héten végig kitartanak.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még