Aktuális

A Kreml tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

A rákellenes világnap alkalmából a szűrésekre és az elhízás veszélyeire hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A február 4-i rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga  sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián pénteken.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek (IARC) a rák megelőzésével foglalkozó ingyenes online tananyagát, amely már magyar nyelven is olvasható. A tananyag magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége vett részt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban.

Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében.

Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság – tette hozzá. Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál – ismertette Rozványi Balázs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

A megelőzést segítő nemzetközi tananyag magyar verziója regisztrációt követően ingyenesen érhető el ide kattintva.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a daganatos megbetegedések megelőzéséhez kapcsolódó „Ismerd fel időben!” kampány részeként február 13-16. között négy városban – sorrendben Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben – rendeznek egészségügyi állapotfelmérést és szűrést egészségügyi szakszemélyzet segítségével.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még