Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

48 perc – Miközben az EP kioktatja hazánkat, hogy mit csináljon, a képviselői bőröndben viszik haza a készpénzt

| Szerző: hirado.hu
Az Ukrajnában dúló háborúról, az Európai Unió baloldali képviselői között kirobbant korrupciós botrányról és annak hazai tükörképéről, az ellenzéket külföldről finanszírozó itthoni törekvésekről, valamint Donáth Anna visszatéréséről is szó volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban. Az adás vendégei Réz András filmesztéta, Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak.

A műsor első részéről készült összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.

A műsor második felében az ukrajnai Dnyipro polgármesterének a magyar miniszterelnököt és Magyarországot fenyegető kijelentése kapcsán Bayer Zsolt azt mondta:

számára az a mondatrész volt ijesztő, hogy „három nap alatt legázolunk titeket”.

Hozzátette: a háború kitörése előtt az Egyesült Államok külügyminisztériumának a honlapján még az szerepelt, hogy Ukrajna annyira korrupt ország, hogy az amerikaiaknak nem ajánlott célpont.

Bűnöző csoportok tartják össze. Ez a helyzet semmit sem változott, kivéve azt, hogy telerakták fegyverekkel.” Bayer Zsolt felvetette:

a háború előbb-utóbb véget ér, és akkor majd Ukrajna hirtelen egy kiváló pedigréjű országgá válik?

Lánczi Tamás szerint az unió brüsszeli vezetői ebben reménykednek, Bayer Zsolt azonban azt mondta, hogy szerinte az ukrán valóság nem fog változni. Fodor Gábor úgy vélte, a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló híreszteléseket politikai gesztusnak kell venni. Réz András azonban mindezt álomnak nevezte.

A háború kirobbanása előtt megkötött minszki egyezmény kapcsán Bayer Zsolt kitért Angela Merkel volt kancellár egyik mondatára, mely szerint a maguk részéről ezt a szerződést „rosszhiszeműen” írták alá, hiszen csak annyi volt a szerepe, hogy „időt adjon Ukrajnának arra, hogy felkészüljön a háborúra”. A beszélgetés összes résztvevője egyetértett abban, hogy ez maximálisan bizalomromboló.

Kapcsolódó tartalom

Fodor Gábor azonban azt is hangsúlyozta, hogy a megkérdőjelezhető politikai szándékokkal szemben áll egy létező nemzetközi szerződés, amelynek a szövegét be kellene tartani. Ez egyik oldalról sem sikerült – vetette közbe Lánczi Tamás.

Az Európai Parlament „tekintélye” már elpárolgott a brüsszeli korrupcióban

Az Európai Unió baloldali képviselői között kirobbant korrupciós botrányról szólva a beszélgetés résztvevői abban megegyeztek, hogy aláássa az Európai Parlament tekintélyét, azt azonban még nem lehet megjósolni, hogy hova fut ki az ügy. Lánczi Tamás felvetésére, mely szerint újabb képviselőket tartóztatott le a rendőrség, most egy belgát és egy olaszt, Réz András tromfolt: Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke majd beszélőre megy hozzájuk és visz nekik húslevest meg pogácsát.

Bayer Zsolt tragikusnak nevezte, hogy ide jutott az az Európai Unió, amit egykoron Konrad Adenauer kvalitású államférfiak hoztak létre. És miközben az Európai Parlament napi szinten oktatja ki hazánkat, hogy mit csináljon, a képviselői „huzi bőröndben viszik haza a készpénzt, ami amúgy már Ózd-külsőn is ciki”.

Lánczi Tamás szerint a korrupciós ügyekkel érintett, baloldali többségű testület ideológiai alapon zsarolja az unió többi intézetét és olyan szereplőket, akiket közvetlenül választottak meg, mint például az Európa Tanácsban helyet foglaló állam- és kormányfőket. Mint fogalmazott: „a Gólem életre kelt.”

Réz András meg is jegyezte: „kérdésessé váltak azok az intézmények, amelyeknek minket kellene képviselni. Az ügy megoldása valószínűleg az lesz, hogy Katar olimpiát rendez és elnyeri a világ legboldogabb országa címet. Arról ugyanis nem folyik a disputa, hogy ki az, aki korrumpál.”

Bayer Zsolt továbbvitte ezt a gondolatot, hiszen a Transparency International legfrissebb jelentésében Európában Magyarország a legkorruptabb ország, Katar 37 helyezéssel van előttünk. „Ez teljesen érthető, hiszen megvettek mindenkit azért, hogy ilyen jó helyen legyenek” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

A beszélgetés fonala itt Magyarországra tért, hiszen

a magyar egyesült ellenzék a legfrissebb hírek szerint négymilliárd forintot kapott külföldről.

Lánczi Tamás e kapcsán kifejtette: Karácsony Gergely tavaly február 12-én még azt mondta a Telex kérdésére, hogy az ellenzék kampányát külföldi pénzekkel senki sem támogatta. Fodor Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy ebben az ügyben „még több felvonás is lesz”.

A Momentumban politizáló Donáth Anna politikai visszatérése kapcsán Réz András kifejtette: csak a DK-t tartja életképesnek, Bayer Zsolt pedig a baloldal éppen aktuális messiásának titulálta. Fodor Gábor szerint ez még a Momentum helyzetét sem befolyásolja, mert ahhoz először is az kéne, hogy a pártnak önálló politikája legyen.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még