Rendkívüli

Korrupciós botrány Brüsszelben: az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varju Lászlót hiába várta az MTVA, adásban most nem akart szerepelni

Tavaly május 12. óta minden csütörtökön lehetőséget biztosítunk arra, hogy bemutatkozzanak az országgyűlési választásokon egyéniben győztes képviselők, beszélhessenek választókerületükről, jelentősebb feladatokról. Hívunk mindenkit, függetlenül attól, hogy kormánypárt, vagy ellenzéki. Mai adásunkba Varju Lászlót hívtuk a hatpárti ellenzéki összefogástól, ő azonban nem érkezett meg a stúdióba. A DK alelnökét a hét elején mondták ki a bűnösnek a választás rendje elleni bűncselekményben és garázdaság vétségében.

A 2022. április 3-i választásoktól 2022. december 31-ig a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) folyamatosan hívja műsoraiba a frakcióval rendelkező és a képviselőcsoport nélkül politizáló ellenzéki pártokat és azok képviselőit. Az adott időszak alatt összesen 5028 meghívást küldtünk számukra, ebből a DK 676-ot kapott, és csak egy alkalommal fogadta el azt – számolt be az M1 Híradója.

Ez a gyakorlat idén sem változott. Január utolsó hetében is minden nap küldtünk számukra meghívót, de megkereséseinkre nem reagáltak.

Csütörtök reggel Varju László képviselőt, a Demokratikus Koalíció alelnökét vártuk a stúdióba, de ő sem érkezett meg, ahogy korábban Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc sem.

Varju az a balliberális országgyűlési képviselő, aki a stúdiókat védő biztonsági őrökre támadt 2018 decemberében, amikor több más baloldali politikustársával együtt megszállta az MTVA-székházat.

Varju László képviselő (Demokratikus Koalíció) azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egyiküket el is gáncsolta. Ez már akkor történt, amikor a hírszerkesztőségbe akart erőszakkal bejutni. A DK-s képviselő elkapta az őr lábát, aki ennek következtében elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Varju László közben folyamatosan videózta és sértegette a biztonsági szolgálat munkatársait.

Végül a Gyurcsány-párti politikus maga ígérte meg, betartja a szabályokat, majd felállt és elsétált. Felelősségre vonása azonban nem maradt el. Varju Lászlót az MTVA-székházban történtek miatt garázdaság és súlyos testi sértéssel vádolták. De nem ez volt az egyetlen törvényellenes cselekedete az utóbbi években.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn nem jogerős ítéletével a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek Varju Lászlót, és pénzbüntetést szabott ki rá.

Kapcsolódó tartalom

Gyurcsány Ferenc pártja felháborodva kommentálta a törvényszék ítéletét és közölték, fellebbeznek.

A bíróság döntött: Varju László bűnöző – ezt írta közleményében az MTVA, amely úgy fogalmazott: a DK, vagyis Gyurcsány Ferenc pártja alelnökének a mai naptól papírja van arról, hogy bűnöző. Az MTVA kiemeli: a Fővárosi Törvényszék ítéletével igazolta, hogy Varju László garázdaként a magyar törvényeket megsértve, erőszakkal akarta befolyásolni a közmédia működését. Megsértve ezzel képviselői esküjét és más jogszabályokat. Az MTVA a jövőben is várja a közéleti szereplőket, politikusokat, elemzőket és szakértőket a műsorfolyamába.

Ajánljuk még