Rendkívüli

Korrupciós botrány Brüsszelben: az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szavazzon! Ön a medvék vagy Phil, a mormota tavaszváró jóslatának hisz?

| Szerző: hirado.hu
A néphagyomány szerint ha február 2-án előbújik a medve a barlangjából, megjósolható, mikor köszönt be a tavasz. A Szegedi Vadasparkban és a Debreceni Állatkertben is megszületett ma a várva várt előrejelzés, a tengerentúlon pedig Phil, a híres moromta jósolt. Ön melyik állat tavaszváró jóslatának hisz? Szavazzon!

A népi hiedelem szerint, ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án a ha medve meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

Kapcsolódó tartalom

A Szegedi Vadasparkban csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolták magukat a medveház sarkába, és aludtak, nem tűnt úgy, mintha előbújnának. Délelőtt azonban kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, mandarin, alma, körte, szőlő és hal várta az állatokat.

A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdtek. A legjobban – a hal mellett – a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki.

Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

A Debreceni Állatkertben idén is Döncire bízták a jóslást. Az idősödő nőstény medve azonban a borús idő és a bőséges ünnepi reggeli ellenére úgy döntött, inkább ki sem merészkedik barlangjából.

Ráadásul rövidesen a nap is kisütött, így ha ezúttal is megbízunk meteorológiai képességeiben, hosszú télre készülhetünk

– írták az állatkert közösségi oldalán.

Az Egyesült Államokban Phil, a mormota jósolta meg, hogy mennyi ideig tart még a tél. A magyar hagyományokhoz hasonlóan a tengerentúlon is egy állat vicces jövendölésére figyelnek ezen a napon az emberek – míg idehaza a medvék, Amerikában egy mormota jövendöli meg a tavasz kezdetét.

A nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney-ban a Mormota Klub elnöke ma előcsalogatta Phil mormotát odújából, aki belesúgta a fülébe előrejelzését.

Miután a „szőrös jövendőmondó” előbújt, két tekercset helyeztek elé. Az egyik a korai tavasz közeledtét, míg a másik a hideg tél maradását rejtette, a mormota pedig a két tekercs közül választott.

Phil mormota jóslata pedig sokakat elszomorított, ugyanis idén

még hat hétig hideg, zord télre számíthatunk.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még