Időjárás

Folytatódik a februári tavasz – mutatjuk, hol lesz a legmelegebb

Jósoltak a macik: kiderült, mikor jön a tavasz

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. A Debreceni Állatkertben Dönci hosszú telet jósolt.

Frissítés: Időközben Phil, az amerikai mormota is megjövendőlte a tavasz kezdetét, erről ide kattintva olvashat.

Frissítés 2: Később a pécsi, és a budakeszi medvék is megjósolták a tél végét, erről ide kattintva olvashat.

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket (Ursus arctos). Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolták magukat a medveház sarkába, és aludtak, nem tűnt úgy, mintha előbújnának. Délelőtt azonban kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, madarin, alma, körte, szőlő és hal várta az állatokat. A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdtek. A legjobban – a hal mellett – a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap. Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanerre a következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

Kapcsolódó tartalom

A barna medvék – szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal, melyeket a vadaspark szomszédos kifutójában gondoznak – valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban – általában enyhébb, napsütéses időben – kibújnak rejtekükből és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

A Debreceni Állatkertben Dönci hosszú telet jósolt

„A népi hiedelem szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a medvék segítségével tudjuk megjósolni az időjárás alakulását. Ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából s meglátja árnyékát, visszabújik és alszik tovább, tehát messze még a tél vége. Ha azonban az idő borult, és nem látja árnyékát, a közelgő tavaszt előrejelezve kint marad a szabadban.
Hagyományunkhoz híven ma reggel ismét Döncire bíztuk az időjóslást, idős hölgyünk azonban a kezdetben borús idő és a bőséges ünnepi reggeli ellenére úgy döntött, inkább ki sem merészkedik barlangjából. Ráadásul rövidesen a nap is kisütött, így ha ezúttal is megbízunk meteorológiai képességeiben, hosszú télre készülhetünk” – írták az állatkert közösségi oldalán.

Frissítés: Időközben Phil, az amerikai mormota is megjövendőlte a tavasz kezdetét, erről ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó tartalom

Ön melyik állat tavaszváró jóslatának hisz? Szavazzon!

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még