Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Helytartókra nincs szükségünk – Szijjártó üzent az amerikai nagykövetnek

| Szerző: hirado.hu
Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol a nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mivel semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

 

Ismeretes: David Pressman amerikai nagykövet a minap azt fejtegette, hogy „bár a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek az ukrajnai béke előmozdításáról, továbbra is a Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott nézeteket hangoztatják”.

David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az amerikai nagykövet „ha arra kívánja felhasználni magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek elég egyértelmű többséggel megválasztott, az emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon”. A magyar külügyminiszter kiemelte a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket – feltételezem – azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogyan éljünk a saját hazáinkban. Ennek a korszaknak vége van. Magyarország szuverén ország, nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogyan éljünk”

– közölte Szijjártó Péter.

Aláhúzta: majd a magyar emberek döntik el, hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem, és a következő parlamenti választáson erről ítéletet mondanak, ahogy ez az elmúlt években is történt.

Még akkor is, ha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni, sőt akár még finanszírozni is”

– mondta. A miniszter leszögezte:

a magyar kormány külpolitikáját egyedül a nemzeti érdek vezérli, az pedig az, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában.

Voltak olyan külső próbálkozások, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdekeket képvisel, de ez a próbálkozás nem jött be. Mondhatnám azt is, hogy rossz befektetésnek bizonyult az a komoly pénzösszeg, amelyet ennek érdekében megmozgattak” – jelentette ki.

Kapcsolódó tartalom

Végül az Európai Unió jövőjéről szólva Szijjártó Péter zsákutcának minősítette a föderalizmus elképzelését, az Európai Egyesült Államok koncepcióját, ami szavai szerint csak bajt hozna és a közösség jelentős gyengüléséhez vezetne. Aláhúzta: az utóbbi évek válságai során elsősorban azok az intézkedések működtek, amelyeket az EU tagállamai nemzeti alapon vagy kormányközi együttműködéssel hoztak meg.

 

Ajánljuk még