Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Hamarosan megtudhatjuk, ki lehet a következő magyar űrhajós

Heteken belül bejelentik annak a négy magyar űrhajósjelöltnek a nevét, akik közül egyvalaki feljuthat az űrbe. Ez is elhangzott azon a budapesti rendezvényen, amelyen űripari startupvállalkozások mutatkoztak be. Az itt megjelenő cégek többnyire már évek óta ezen a területen fejlesztenek, és munkájukat ösztöndíjjal is segítik. A támogatói programba továbbra is várják a jelentkezéseket.

Egy pár milliméteres eszközt mutatott be az M1 Híradója, amely forradalmasíthatja a műholdakról kapott információk pontosságát. A magyar találmány az ionizációs sugárzásokról ad visszajelzést, így hatékonyabban meg lehet mondani, meddig bírja kint az űrben egy műhold.

„Jelenleg is van belőle több példány is az űrben, tehát már egy elég fejlett eszközről beszélünk, és igen, alapvetően a célunk az, hogy ezt minél több helyen hasznosíthatóvá, hasznossá tegyük” – Géczy Gábor, a 27G Technology alapítója.

Ezzel az eszközzel pedig épületek mozgását lehet megfigyelni, melyhez műholdaktól származó adatokat használnak fel.

„Szerkezetállapot megfigyeléssel foglalkozunk, és ennek egy része az űrtechnológia, tehát mi használunk földmegfigyelési adatokat, tehát műholdakról megmért adatokat a felszíni mozgásoknak a megfigyeléséhez” – fejtette ki Sándor Csaba, a Surviot Monitoring Kft. ügyvezető igazgatója.

Mindkét startup részt vett azon az űripari bemutatkozó napon, amelyet a Design Terminál szervezett azért, hogy az ágazat fiatal vállalkozói találkozhassanak potenciális befektetőkkel.

„Ez az első bemutatkozó nap, ahol a csapatok, akik ebben benne vannak, azok a startupok megmutatják, hogy ebben az egy-másfél évben hová jutottak, mit fejlődtek, mire képesek, és azt szeretnénk ezzel elérni, hogy az itt lévő befektetőknek megmutassák, hogy érdemes velük dolgozni” – mondta Jónás László, a Design Terminal szakmai igazgatója.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos pedig arról beszélt, hogy heteken belül bejelentik a négy magyar űrhajósjelölt nevét, akik közül valaki feljut az űrállomásra a tréning után.

„Kemény válogatáson vannak túl a jelentkezők, az elmúlt egy év folyamatosan ezzel telt, részben pszichológiai, részben szakmai, részben fizikai feltételrendszereket kellett teljesíteniük, ami komoly volt már eddig is, de ami az igazi nagy feladat, az az, ami most van azok előtt, akik megkezdik a kiképzést, hiszen a legkomolyabb feladatokat most kell majd teljesíteni” – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautájaként az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtásában is részt vesz.

Valerij Nyikolajevics Kubaszov (b) és Farkas Bertalan kutató űrhajós a Szojuz–36 indulása előtt – a kiállítás egyik képe. Az MTI jelenti címmel fotókiállítás nyílt Szigetszentmiklóson, a Csepel Autógyár Művelődési Központjában (Fotó: MTI)

Ajánljuk még