Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Elárulták az időjós medvék, hogy meddig tart a tél

Ezen a napon, február 2-án különös figyelem irányul a medvékre, pontosabban az árnyékukra. A hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék ilyenkor előbújnak vackukból, hogy megnézzék, süt-e a Nap. Ha meglátják az árnyékukat, hosszú télre számíthatunk.

Dönci, a debreceni állatkert örvös medvéje nem bújt elő a vackából, bár a gondozók finom csemegékkel készültek, az óvodások énekkel, tánccal csalogatták.

A gondozók szerint nem meglepő, hogy Dönci nem ébredt fel. Harminc évével igazi matuzsálemnek számít, ezért nagyon sokat alszik. „Ha jó idő van akkor már fél 11-kor kint ül és várja. Ilyenkor, ha rosszabb idő van, akkor nem jön ki, vagy kint alszik, de csak akkor jön elő, ha megkapja a kajáját” – részletezte Kardos Tamás, a Debreceni Állatkert gondozója.

Kapcsolódó tartalom

A néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kilépve napos időt talál, megijed az árnyékától és visszabújik, mert a korai, csalóka napfény azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát. De ha felhők takarják az eget, az a medvének azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Friss gyümölcsök, desszertnek pedig egy kis lekváros kenyér várta a Szegedi Vadaspark két medvéjét, Micit és Ursulát. Sokat nem kellett várni rájuk, hamar lecsaptak a finom falatokra.

„Hiába van jó idő, hiába sütött a nap, a macik mégsem bújtak vissza a barlangba, úgyhogy mi abban reménykedünk, hogy akkor mégiscsak tavaszodni fog”

– mondta Szenti-Kis Réka, a Szegedi Vadaspark rendezvényszervezője.

Nem látta meg az árnyékát Pécsett a medve

Pécsett Nikoláj, az állatkert barna medvéjétől várták, hogy a viselkedéséből kiderüljön, meddig tart még a tél. A pécsi maci csupán akkor jött ki, amikor felhős lett az ég, így nem láthatta meg az árnyékát. Az állatkertekben egyébként nem is alszanak rendes téli álmot a macik.

„Jellemzően nem szoktak téli álmot aludni. Ilyenkor ugye egy teljesen másik takarmánynormára vannak beállítva, egy csökkentett takarmánynormára” – mondta Varga Tamás, a Pécsi Állatkert gyűjtemény- és nevelési vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Még várnunk kell a tavaszra

Romulusz a Budakeszi Vadaspark barna medvéje sem alszik téli álmot. Kora reggel előbújt a barlangjából, de az árnyékát ő sem látta meg.

Nagy Ingrid, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense elmondta, hogy Romulusz többet alszik, többet pihen ilyenkor télen, mint nyáron.

A közmédia meteorológusa több száz gyerekkel együtt eredt az időjós medvék nyomába a Veresegyházi Medveotthonban.

„Szikrázóan napos idő volt, úgyhogy a medvék biztosan meglátták az árnyékukat, ezek alapján a folytatásban még azért számíthatunk télies időre”

– hangsúlyozta Laza Bori meteorológus.

Az előrejelzések szerint a jövő héten jó pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, napközben is csak 0 fok körül alakulnak a maximumok, így a tavaszra még várni kell.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Szavazzon! Ön a medvék vagy Phil, a mormota tavaszváró jóslatának hisz?
A néphagyomány szerint ha február 2-án előbújik a medve a barlangjából, megjósolható, mikor köszönt be a tavasz. A Szegedi Vadasparkban és a Debreceni Állatkertben is megszületett ma a várva várt előrejelzés, a tengerentúlon pedig Phil, a híres moromta jósolt. Ön melyik állat tavaszváró jóslatának hisz? Szavazzon!
Belföld
Betört egy vadon élő medve a marosvásárhelyi állatkertbe
A hagyomány úgy tartja, a tavasz közeledtét jelzi, ha február 2-án kibújik a medve a barlangjából. A vadon élő állat még ezt a bűvös dátumot sem várta meg, így a néphit szerint okkal bízhatunk abban, hogy hamar véget ér a tél.
Külföld

Ajánljuk még