Fontos

Kézigránátos merénylet történt Göteborgban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kormány nem mondott le a Dunaferr megmentéséről

A következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak a bérét, összesen 16 milliárd forintot – döntött a kormány szerdán. Az a cél, hogy a hat hónap letelte után stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a vasműnek.
A magyar gazdaság számára kulcsfontosságú az acélgyártás, ezzel együtt az 5500 dolgozót foglalkoztató vállalat a megszűnés határára sodródott.

Múlt év végén csak azért nem állt le a kokszoló, mert a Dunaferr iránt érdeklődést mutató Liberty Steel brit–indiai acélipari óriás Lengyelországból az utolsó pillanatban szállított szenet a vasműbe, és így a kokszolónak nem kellett leállni.

Ha a százmilliárd forint értékű kokszokló egyszer kihűl, akkor azt nem lehet újraindítani.

Mentőövet dobott a kormány a gyárnak

Miközben a termelés, még ha egyre nehezebben is, de folytatódik, a bérek kifizetése már korántsem zökkenőmentes. A gyár vezetése korábban arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy külső segítség nélkül nem tudnak fizetni.

A kormány most mentőövet dobott a gyárnak azzal, hogy a következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak a bérét, amit a miniszterelnök jelentett be szerdán közösségi oldalán, miután tárgyalt Mészáros Lajossal Dunaújváros parlamenti képviselőjével.

A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ez több mint 16 milliárd forint, és a következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a hat hónap elteltével megbízható, stabil működésbiztosító tulajdonosa lehessen majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek

– jelentette be Orbán Viktor.

Nem mondtak le a vasmű megmentéséről

A Portfolio gazdasági portál szerint a kormány lépése arra utal, hogy nem mondtak le a vasmű megmentéséről, és keresik az új tulajdonost. A már említett Liberty Steel acélipari óriással már folynak a tárgyalások, és iparági információk szerint az érdeklődő vevő konkrét tervekkel rendelkezik a vállalattal kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom

Elemzők szerint egyre sürgetőbb, hogy eldőljön a vasmű sorsa, az acélgyártás ugyanis egy bonyolult technológia, ami, ha leáll, újraindítása egy idő után teljesen ellehetetlenül. Arról nem is beszélve, hogy a Dunaferr több csarnokát a folyamatos termelés érdekében üzemi hőmérsékleten kell tartani, ehhez pedig alapanyagra, energiára és pénzre van szükség.

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint a nagyon zavaros tulajdonosi háttérrel rendelkező Dunaferr megmentése több szempontból is rendkívül fontos.

A Dunaferr nagyon fontos beszállítója a magyar vállalkozásoknak, autóipari, gépipari cégeknek, ezért fontos az is, hogy ez a beszállító létezzen, és minél közelebb legyen lokáció szempontjából, helyszín szempontjából. Ezért fontos, hogy megmentsük, megtartsuk a Dunaferrt, és ne egy nagyon messzi helyszínről kelljen ezeket a szükséges nyersanyagokat Magyarországra szállítani, magas bizonytalanság mellett

– hangsúlyozta Sebestyén Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhelyvezetője.

Az elemző emellett arról is beszélt, hogy a vasmű több ezer munkavállalónak és családjának biztosítja a megélhetést. Köztük számos olyan szakember van, akik a vasműben tudják leginkább kamatoztatni tudásukat. De a Dunaferr megtartása azért is nagyon fontos, mert ha sikerül egy a piacon ismert és elismert szakmai befektetőt találni, az nemcsak új technológiákat, hanem új megrendeléseket is hozhat a vállalatnak.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hírek

Iparági információk szerint a Dunaferrnek egy kérője már akadt, folynak is a tárgyalások
A következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak a bérét, összesen 16 milliárd forintot. Erről szerdán döntött a kormány. Az a cél, hogy a hat hónap letelte után stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a vasműnek. Iparági információk szerint egy kérője már biztos van a vállalatnak, amellyel már folynak a tárgyalások. A megállapodás egyre sürgetőbb, mert alapanyag, energia és pénz híján végleg leállhat a nagy múltú acélipari óriáscég.
Gazdaság
Orbán Viktor: A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét
Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a magyar családokat – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán.
Belföld
Czomba Sándor: Minden Dunaferr-dolgozó megkapja a decemberi fizetését a napokban
Minden Dunaferr-dolgozó megkapja a decemberi fizetését a napokban – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára <a href="https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/01/minden-dunaferr-dolgozo-megkapja-a-decemberi-fizeteset-a-napokban">a Világgazdaságnak</a> adott csütörtöki interjújában.
Gazdaság
Országgyűlési képviselő: Biztosított a Dunaferr áramellátása
Átmeneti időre, folyamatosan biztosított lesz az ISD Dunaferr Zrt. villamosenergia-ellátása, miután a kormány rendeletben utasította az áramszolgáltatót, hogy a cégcsoport áramellátásáért felelős ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-t ne kapcsolja le a hálózatról – jelentette be Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője.
Belföld

Ajánljuk még