Fontos

Mostantól ezen a számon hívható a háziorvosi ügyelet

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A volt MSZP-s elmondta, ki a „gazdag amerikai nagybácsi”

Az MSZP egykori kommunikációs igazgatója, Kerényi György arról írt új munkahelye, az amerikaiak által finanszírozott Szabad Európa Rádió honlapján, hogy a magyarországi dollárbaloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól érkezhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével. Néhány napja Orbán Viktor miniszterelnök is utalt arra, hogy a dollárbaloldalt Soros pénzelheti.

 

Ahogy az közismert: korábban a dollárbaloldal folyamatosan azt állította, hogy amerikai magyar állampolgárok mikroadományaiból származnak a külföldi bevételeik, most azonban kiderült, hogy ez nem igaz, mert ahogyan azt sejteni lehetett: a pénz elsősorban Sorostól érkezett. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a legfrissebb jelentése alapján a magyarországi dollárbaloldal összesen négymilliárd forintnál is többet kaphatott külföldről.

Kapcsolódó tartalom

A washingtoni kongresszus által az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozott Szabad Európa Rádió online felületén az MSZP egykori kommunikációs igazgatója, Kerényi György hétfőn arról cikkezett, hogy a dollárbaloldalhoz a pénz nagyrészt Soros György amerikai milliárdostól érkezhetett.

Soros György magyar származású amerikai üzletember Rio de Janeiróban 2015. április 22-én (Fotó: Antonio Scorza/Shutterstock)

2022-ben a politikai eliten kívülről érkező Márki-Zay Péter nemcsak előválasztási győzelmével robbantott, hanem a csúnyán elbukott választás után azzal is, hogy nyilvánosságra hozta: mozgalma majdnem kétmilliárd forintot kapott a kampány idején, ráadásul Amerikából.

Bejelentését mégsem nevezhetjük kísérletnek a politikai kampány transzparenssé tételére. A Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött

– írta Kerényi.

Kapcsolódó tartalomhttps://hirado.hu/belfold/cikk/2023/01/31/eszebe-jutott-gyurcsany-alelnoke-nemi-tanacstalansag-utan-visszakapta-emlekezetet/

Ismeretes: a magyarországi dollárbaloldal folyamatosan azt állítja, hogy amerikai magyar állampolgárok mikroadományaiból származnak a külföldi bevételeik, most azonban kiderült, hogy ez nem igaz, hiszen a pénz nagyrészt Soros Györgytől érkezett.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak január 27-én adott interjúban már utalt arra, hogy az amerikai milliárdos pénzelheti a magyarországi dollárbaloldalt.

Remélem, hogy majd a vizsgálatok végén az is ki fog derülni, hogy pontosan kik is adták a pénzt. Azt már tudjuk, hogy milyen technikákkal jött be. Ez egy Soros-féle hálózat, Soros-rendszer, ugyanazok a technikák. Nyilván a pénz forrásánál is meg fogjuk találni ezt a derék magyar honfitársunkat, Soros Györgyöt” – mondta a kormányfő.

A dollárbaloldali kampányfinanszírozási botránya dióhéjban: a rendszerváltás óta példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány 2022 nyarán robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje egy interjúban elárulta, hogy az Egyesült Államokból kapott pénzt kampányra a baloldal.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo kiemeli, hogy eddig arról volt szó, hogy az Egyesült Államokban közvetlenül a választások előtt alapított Action for Democracy (AfD) nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet, 1,86 milliárd forintot utalt át a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), amely a pénz nagy részét, mintegy 1,4 milliárd forintot továbbadott a Bajnai-közeli érdekeltségbe tartozó DatAdatnak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé terjesztett szakszolgálati jelentés azonban arra jutott, hogy ez a cégcsoport emellett közvetlenül is kapott közel 148 milliót az amerikai székhelyű NGO-tól, sőt arra is fény derült, hogy az AfD szintén közvetlen finanszírozással támogatta, mégpedig egymilliárd forinttal, az Oraculum 2020 nevű céget, amely a szocialista közeli Ezalényeg.hu működtetőjeként ismert, ám ez utóbbi az összeg felét szintén továbbadta a DatAdatnak.

Mindez azt jelenti, hogy a Márki-Zay részéről bevallott 1,8 milliárdon felül még 1,2 milliárdot juttattak a tengerentúlról a magyarországi baloldalnak, egészen pontosan annak Demokratikus Koalíció- és Bajnai-közeli digitális technológusainak és kampányszervezeteinek.

Mindezek mellett a titkosítás alól a 2023. január 25-én feloldott iratokból az is kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

Kapcsolódó tartalom

Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, 58 százalékát Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét még 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft. – az EzaLényeg működtetője – 2021 szeptembere és 2022 februárja között egy titokzatos svájci alapítványtól 887 millió forintot kapott.

A magyarországi dollárbaloldal összesen tehát négymilliárd forintnál is többet kaphatott külföldről.

Ajánljuk még