Aktuális

Késsel szúrtak meg egy nőt Brüsszelben, méterekre az EU székházától

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feldman Zsolt: Brüsszel Ukrajnát segíti a magyar gazdákkal szemben

Hiába kérte Magyarországgal együtt hat közép-kelet-európai tagállam a mai agrárminiszteri tanácsülésen, hogy az Európai Unió tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, Brüsszel nem segít – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.

Az államtitkár kiemelte, Brüsszel továbbra sem tesz semmit annak érdekében, hogy megszüntesse a magyar gazdák versenyhátrányát. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított import termények letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak.

Kapcsolódó tartalom

Ezért kérte a Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 30-i ülésén Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária közösen, hogy az Európai Bizottság hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére.

A hétfői ülésen az Európai Bizottság is elismerte, hogy komoly piaci zavarokat okoz az Ukrajnából nagy mennyiségben beáramló gabona, azonban konkrét intézkedést nem javasolt a kialakult helyzet kezelésére. Brüsszel Ukrajnát segíti a magyar gazdákkal szemben

– tett hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, a háború kitörése után a globális élelmezésbiztonság szempontjából fontos volt, hogy az ukrán gabona szárazföldi úton is szállítható legyen. Ennek érdekében hozta létre az Európai Unió a Szolidaritási Folyosókat.

Ennek célja azonban az Európán kívüli országok ellátásának biztosítása lenne, nem pedig az Ukrajnával határos tagállamok termelőinek ellehetetlenítése. Márpedig sajnos úgy tűnik, hogy ez utóbbi a helyzet,

hiszen az egyes országok beszámolói alapján az import jelentős része a szomszédos tagállamokban marad és kiszorítja a termelőket hagyományos európai exportpiacaikról is.

Feldman Zsolt szerint, ha az EU egységesen segíti Ukrajnát a szárazföldi gabonaexportban, akkor annak terheit is egységesen kell viselniük a tagállamoknak. Az nem lehet, hogy a közép-európai, köztük a magyar gazdákkal fizettessék meg ennek az árát.

Kiemelt képünk: Agrárminisztérium sajtó

Ajánljuk még