Aktuális

Megtalálták az Oroszországban lezuhant, ukrán hadifoglyokat szállító repülőgép fekete dobozait

Elemző: Külföldi befolyásolás lehet az akkumulátorgyár körüli hisztériakeltésben

Komoly a verseny a térségünkben a Debrecenben megvalósuló beruházásért, melyet Románia és Szlovákia is szeretett volna megszerezni. A németországi Türingiában pedig ugyanilyen üzem működik, melyet a tartomány baloldali vezetése a zöldekkel együtt agyondicsért.

A tervek szerint kilencezer embernek lesz munkája a debreceni akkumulátorgyárban.

A háromezer milliárdos fejlesztés révén 2030-ra Magyarország a 3. helyen lehet az európai akkumulátorgyártásban. Az akkumulátorgyárakért folyó nemzetközi harcba beszállt a magyar baloldal is, de nem Magyarország oldalán.

Erről már Dömötör Csaba államtitkár beszélt, aki úgy fogalmazott, az lenne csak igazán durva, ha kiderülne, a baloldal azért is dollárokat kap külföldről, hogy támadja a debreceni beruházást –  hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában, melyben Nagy Ervint a XXI. Század Intézet elemzőjét kérdezték a politikai vitáról és hisztériakeltésről.

Kapcsolódó tartalom

A műsorvezető felidézte, hogy a beruházás ellenzői környezeti terhelésre hivatkoznak, a pártolói viszont azt hangsúlyozzák, hogy gazdaságstratégiai szempontból nagyon előremutató beruházás és Németországban is épített ugyanez a cég, ugyanilyen gyárat, amit ott a zöldeket és a baloldalt is beleértve mindenki üdvözölt.

„A kormány érvei egyértelműek és világosak. Azzal érvelnek, hogy ez egy kilencezer embernek munkát adó, óriási volumenű rekordbefektetés, amiért egyébként a körülöttünk lévő országok küzdöttek”

– hangsúlyozta az elemző, utalva arra is, hogy komoly verseny zajlott a térségünkben a beruházásért, hiszen Románia és Szlovákia is szerette volna, ha területükre települ az üzem.

„A politikai vita érthető, a hisztériakeltés ijesztő.”

– szögezte le Nagy Ervin, aki kiemelte, hogy a tanulmányok szerint az akkumulátorgyártás nem jár olyan nagy mértékű környezetterheléssel, mint amiről a hisztériakeltők beszélnek. „Erről kellene többet beszélni, hogy az embereket megnyugtassák. Nem okoz olyan környezetterhelést, mint ami a hisztériakeltésben megjelenik” – tette hozzá, majd rámutatott, hogy ez jövőbe mutató befektetés lesz.

„Ezeket a tüntetőket leginkább a Soros-alapítványok pénzelik és tartják fent”

– jegyezte meg az elemző, mikor arról beszélt, hogy a debreceni megmozduláson olyan hivatásos tüntetők is részt vettek, akik a budapesti tiltakozásokon is mindig jelen vannak.

Nagy Ervin szerint a hisztériakeltés mögött vélhetően külföldi befolyás van, hiszen a környezetünkben lévő országok versenyeztek ezért a befektetésért, másrészt a németországi Türingiában, ahol egy szocialista, szociáldemokrata, zöld koalíció van hatalmon, ünnepelve fogadták, sőt a zöldek agyondicsérték a tartományba települő akkumulátorgyárat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép forrása Nagy Ervin hivatalos Facebook-oldala. 

Kapcsolódó hírek

„Ami tiszta energiát, jövőt, munkahelyeket jelent Németországban, arra miért mondják azt, hogy környezetpusztító Debrecenben?”
Nemzetközi harc zajlik az akkumulátor gyárakért szerte a világban – mondta a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Lánczi Tamás. A politológus kifejtette: Ez a jövő technológiája. Az elektromobilitás terjedésével egyre több akkumulátorra lesz szükség, ez pedig hatalmas gazdasági fellendülést hozhat azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb gyártókat magukhoz tudják csábítani. Ebbe a harcba szállt bele a magyar baloldal, csakhogy nem Magyarország érdekei mellett – erről már Dömötör Csaba államtitkár beszélt, aki rámutatott: miközben Németországban baloldali és zöld politikusok is támogatták egy hatalmas akkumulátorgyár megépítését, a magyar baloldal támadja a tervezett debreceni beruházást.
Belföld

Ajánljuk még