Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

„A háború igazi célja Németország meggyengítése”

| Szerző: hirado.hu
„Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik” – vélekedett Emmanuel Todd közismert francia gondolkodó a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az antropológus, esszéista szerint Németország 2008-ban, a nagy gazdasági válság idején, tudtán kívül nagyon erőssé vált, új emberek kerültek erős pozíciókba, akik az oroszokkal üzleteltek, és ezt nem akarta Amerika.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

 

– Amikor kértem, hogy adjon interjút a Kossuth Rádiónak, azt válaszolta: „Örömmel, mert egy veszedelmes magyarbarát vagyok!” Mit jelent mindez?

– Volt olyan időszak az életemben, amiben Magyarország nagyon fontos szerepet töltött be. Huszonöt voltam, amikor meglátogattam 1975-ben a barátaimat Budapesten. Az egyik magyar lány visszautasított, de végeredményben felfedeztem egy csodálatos országot a kommunizmus vége felé. Amikor az emberekkel beszélgettem, arra kellett rájönnöm, hogy a kommunizmusnak már vége. Csak idő kérdése, mikor hal meg. Ráadásul volt egy magyar üknagyapám, aki zsidó volt, és akit persze nem ismertem, mégis közel érzem magam a magyarokhoz. Szeretem a magyar kultúrát, becsülöm, ahogyan 1956-ban viselkedtek. Ráadásul én nem tartom érthetetlennek azt a kapcsolatot, amit Orbán és kormánya tart fenn az oroszokkal. Szerintem itt,

Európában az országok nagyon igazságtalanul bánnak Magyarországgal. Főleg azért, mert ez volt korábban az az ország, amely leginkább összetűzésbe került a Szovjetunióval.

Hipotézisem szerint azért lehet leginkább alkalma a békülésre Magyarországnak, mert a magyarok voltak a legrosszabb kapcsolatban velük korábban. Önök mertek ellenük fellázadni. Ugyanezt a lengyelek vagy a csehek nem tették meg. Nagyon tetszik a patriarchális berendezkedése az országnak, és az, hogy a magyarok voltak egyedül Kelet-Európában, akik magyarizálták nyelvészetileg a német nyelvű közösséget. Magyarország vallásilag nagyon színes, érdekes, ahol egyszerre van jelen a katolicizmus, a zsidó vallás és a protestantizmus. Látja, ezért vagyok magyarbarát,

keveredik bennem egy éjszaka a Balaton partján 1975-ben azzal, amit azóta megtudtam az ország történelméről, nyelvéről, és nagyon jó a magyar konyha is.

– Mit gondol, mi Magyarország pozíciója a szomszédjában zajló háborúban?

–Előre le kell szögeznem, én nem történész vagyok, engem a jövő és a kilátások érdekelnek. Amit érzek, hogy

az európai válasz nem jó a feltett kérdésekre. Érthetetlen.

Én inkább Magyarország álláspontját osztom. De ha erről Franciaországban beszélnék, rögtön megkapnám, hogy a Kreml ügynöke vagyok, és Orbán Viktor illiberalizmusát követem. Ráadásul Önöknek nincs olyan lelki gátlásuk az oroszokkal szemben, mint a balti államoknak vagy a lengyeleknek.

– Nemrégiben megjelent könyvének az a címe, hogy A III. világháború megkezdődött. Mi a különbség a második és a harmadik világháború között?

– Elsősorban az, hogy

1939 előtt a világban nagy demográfiai robbanás volt. Kivéve talán Franciaországot. Ilyen körülmények között nem volt nehéz milliókat lemészárolni. Most azonban Európa gyerekek nélkül van. Még Oroszországban is csökken a lakosság lélekszáma.

Németország azért is hív be migránsokat, hogy a lélekszám ne csökkenjen drasztikusan. Én a magam részéről utálom a háborút, nem is tudom nézni ezeket a képeket. Amit viszont látni kell, hogy ilyen értelemben ez egy úgymond kis háború, még az oroszok sem tudnak annyi embert a frontra küldeni, amennyit szeretnének. Hasonlítsuk csak össze: 1968-ban Csehszlovákiába 500 ezer embert küldtek a varsói szerződés tagállamai, most az oroszok a háború elején 200 ezer embert a Krím elfoglalására. Ez az egyik különbség. A másik, hogy most nincs Hitler egyik oldalon sem, még akkor sem, ha a Nyugat így próbálja Putyint beállítani. Putyin nem szörny. Az ő vezetésével a 2000-es években az ország stabilizálódott. Most nincsenek totalitárius társadalmak, ideológiák, mint a második világháborúban, azokkal a szörnyűségekkel, mint a kommunizmus vagy a Holokauszt.

És most az emberek nem fogják fel, illetve talán kezdik megérteni, hogy éppen azok az intézkedések, amiket a Nyugat hozott a közelmúltban, azok a gazdasági intézkedések robbantották ki a harmadik világháborút. Mit mondott egy évvel ezelőtt a francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire? Azt hogy térdre kényszerítjük az orosz gazdaságot. De ez nem sikerült. Az orosz gazdaság most is erős. A szankcióknak sincs értelme, hiszen a Nyugat elkezdett szankciókat alkalmazni azokkal szemben is, akik továbbra is kereskedtek Oroszországgal.

A Nyugat egyre inkább elszigetelődik. Nem hajlandó a szankciókra Kína, India, Szaúd-Arábia. Erre nem számított senki, főleg nem Amerika. A nyugati fegyverekkel aztán Ukrajna tulajdonképpen NATO-országgá vált. Amerika, ha már elkezdte a konfliktust, folytatja, ez nekik is egzisztenciális kérdés. Ráadásul ők nyugodtan hátradőlhetnek, két óceán választja el őket, nem kockáztatnak semmit. A gond számukra az, hogy nem mérték fel az orosz gazdaság valódi kapacitását, és nem látták előre, hogy Kína és Oroszország most több más nagy országgal együtt egy nagy blokkba szerveződik, teljesen függetlenül Amerikától. Egy idő után nem tudja Amerika fizetni majd a deficitjét, amit elszenved. Ahogy egyre több segítség érkezik Oroszországnak, úgy kell egyre több pénzt adni Amerikának is. Meg persze szövetségeseinek is, akiket húznak maguk után. És még egy dolog: a Leopard tankok megjelenése arra döbbentette rá az embereket, főleg Franciaországban, hogy valóban itt a harmadik világháború. Ugyanazt látják, mint a második világháborúban a német Panzer vagy Tigris tankokkal  Ez már igazi háború.

– Kik az igazi vezérek a két oldalon? Putyin az oroszoké, de ki az ukránoké?

– Ezt nem tudom, ez egy igazi rejtvény. Nem átlátható az ukrán rendszer. Az orosz ajkú emberek hogy váltak ukrán ajkúakká? Nem tudjuk. Ami biztos: amerikai álláspont szerint három fő hatalmi ág van egy ország működésében: a végrehajtás, a törvényalkotás és a bíráskodás, a negyedik a média. Ukrajna esetében van egy ötödik hatalmi ág is: ez pedig Washington. Ez egy hibrid modell, természetellenes, tele van korrupcióval. De a kérdésére válaszolva, nem tudom. Amit tudok, hogy orosz oldalról tudják, mit csinálnak, merre tartanak. Amit a másik oldalon látunk, az az amerikaiak döntése. De hogy ott ki felel a döntésekért, nem tudom. Biden? Biztos, bizonyos döntésekért, de egy nagyon idős úrról van szó. Az amerikai rendszer nem egy személyre épít, ott a Pentagon vagy más szervezetek. Ebbe nem mennék bele. Ami biztos:

az amerikaiaknak szúrta a szemét, hogy a németek és az oroszok egyre intenzívebb gazdasági kapcsolatot építettek ki.

Ennek letörésében biztos összejátszottak különböző amerikai szervezetek, de hogy egy ember hozna döntéseket ilyen súlyú ügyekben, ebben nem vagyok biztos.

– De abban igen, hogy Európa és Amerika még mindig azt hiszi magáról, hogy mindenki ugyanazt a modellt követi, mint ők? Az ENSZ-ben az országok 75 százaléka nem szavazott a szankciókra.

– Igen, ez biztos, a világ legtöbb országa azt a modellt követi, amelyet az oroszok, azt a fajta konzervatív erkölcsiséget, társadalmi felépítést, amely Oroszországban van.

És még valami: most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között. Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik.

Az Amerikaiakra most leginkább az oroszok hasonlítanak, akik ugyanolyan erőt sejtenek maguk mögött, mint az amerikaiak. Ilyen tekintetben az amerikaiak inkább támadnak, az oroszok védekeznek, de nagy erőkkel. Ezzel szemben az európaiak gyengék, és tudja miért? Mert rájöttek, hogy az amerikaiak manipulálják őket. Ha Európa és Oroszország Németországon keresztül kiegyezik, egyre erősebb gazdasági kapcsolatokat ápol, arra nincs hatása az amerikaiaknak. Ez ellen tenni kell valamit.

Rávették a németeket, hogy küldjenek Leopárdokat. Küldenek tizennégyet, ez kevés. Rá kellett venni a lengyeleket és másokat, hogy ők is küldjenek. Németország nem akarta ezt, de alá vannak rendelve Amerikának,

és már nemcsak nekik, hanem az angoloknak és a lengyeleknek is. Arra jöttem rá, hogy a háború igazi célja Németország meggyengítése. Tudja miért? Mert Németország 2008-ban, a nagy gazdasági válság idején, tudtán kívül nagyon erőssé vált azzal, hogy Franciaország végzetesen meggyengült. Új emberek kerültek erős pozíciókba, akik az oroszokkal üzleteltek, és ezt nem akarta Amerika. És hogy reagál erre Európa és Németország? A német miniszter elmegy Kijevbe és a fegyver nélküli megoldást akarja elősegíteni. A jelenlegi helyzetben, ez nem működik. Teljesen naiv megoldás. És persze az utóbbi 30 év legmeghökkentőbb, legirreálisabb megoldása.

Kiemelt kép: a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag elõtt 2022. október 8-án (fotó: MTI/AP/DPA/Christoph Soeder).

Ajánljuk még