Aktuális

Putyin: Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Vesztegetési vádak az Eötvös József gimnázium ellen: akár nyolc évet is kaphatnak az érintettek

Az Eötvös József Gimnáziummal kapcsolatos vesztegetési ügyben akár nyolc év börtönt is kaphatnak az érintettek – számolt be több hírportál. Az elitgimnázium korrupciós botrányát ugyanis már a rendőrség is vizsgálja. A Metropol azt írja: az Eötvös-gimnázium több diákja is azt állítja, hogy az iskolában évek óta beszédtéma a megvesztegetés, a nemrég kiszivárgott hangfelvétel szerintük lavinát indíthat el.

„Ez koholmány” – így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja arra a kérdésre: mi a véleménye az Eötvös-gimnáziumban kipattant vesztegetési ügyről. Nagy Erzsébet meg is indokolta, miért gondolja mindezt. „Én ezt ottani kollégánktól kaptam információt, és azt mondta, hogy ennyit tud mondani erről, mert az intézményvezetés szeretne részletes tájékoztatást adni” – fejtette ki.

Az intézmény igazgatója pénteken az őt kérdező stábot ráadásul arra is felszólította, hogy „ne kísérjék és ne kérdezzék”. Péntek délután azonban az Eötvös József Gimnázium nyilatkozatot adott ki, melyben tagadták a vesztegetési vádakat.

Félmillió forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azokat is felvegyék, akiknek nem sikerült az írásbelijük” – ez derült ki a Metropol által közölt hangfelvételből. A lap szerint Moss László igazgató és a Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kálmán Gábor minden tanévben fenntart intézményi helyeket a pénzes szülők gyerekeinek.

Kapcsolódó tartalom

Az Eötvös-gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni” – erről írt pénteken írt a Metropol. A lapnak nyilatkozott egy volt diák, aki úgy fogalmazott: „visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”. Szerinte leginkább a tanulók teljesítményénél lehetett érezni, hogy egyes diákokat befizettek.

A diákok szerint a szóbeli eredmények manipulálásával tudtak játszani a felvételi eredményekkel.

Az egyik édesanya a Facebookon úgy fogalmazott: „Úgy korrigálták a számokat, hogy véletlenül se legyen tökéletes kémiavizsgára magas pontszáma a gyereknek. Akinek meg kevés a pontja a központi írásbelin, annak meg jól megtoldják, így aztán végképp nem a tudás számít.

Egy másik egykori diák pedig arról számolt be, hogy neki négy „protekciós” osztálytársa is volt. De több, korábbi eötvösös tanuló is azt írta: szégyelli, hogy ebbe a gimnáziumba járt. Az M1 kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást és a sajtóban közzétett hangfelvételt is vizsgálja.

Ajánljuk még