Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Elítélték az Agrárminisztériumon elhelyezett 1956-os emlékmű megrongálóit

Gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken azokat a munkásokat, akik ellopták egy 1956-os emlékmű bronz elemeit az Agrárminisztérium épületéről.

A Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-nek küldött közleménye szerint a két férfit „nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás” bűntettével vádolta az ügyészség.

A két férfi segédmunkásként dolgozott az Agrárminisztérium épületén munkálatokat végző cégnél. Itt figyeltek fel az épület homlokzatán az 1956. október 25-ei sortűzre emlékeztető Véres Csütörtök Emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronzlövedékekre, amelyek közül tizenegyet kalapáccsal levertek a falról.

A bronzgolyókat „a későbbi értékesítés reményében” a zsebükbe rejtették – írták.

A közlemény szerint a lopás elkövetési értéke mintegy 1,1 millió forint, amely a munkások tettenérésével megtérült ugyan, de a műemléki besorolású épület homlokzata megsérült; a várható restaurálási költség meghaladhatja a tízmillió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tettét megbánta és sajnálatát fejezte ki.

A PKKB az ügyészi indítvánnyal egyezően a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, amely miatt őket egy-egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte egyebek mellett a két férfi beismerését és megbánását. Az ítélet a két férfi tudomásul vételével jogerőre emelkedett.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még