Fontos

Orbán Viktor: Olyan szankciót nem engedünk át, ami növeli az inflációt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Taxidíjak: kormányrendeletben rögzítették, hogy marad a hatósági árazás a fővárosban

Tíz százalékkal drágul a taxizás márciustól Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége úgy döntött, emeli az alapdíjat, a kilométerdíjat és a percdíjat is. Karácsony Gergelyék a hatósági árat is szerették volna eltörölni, vagyis a piacra bízták volna az árazást. A kormány – a taxisok kérésére – kormányrendeletben rögzítette az árakat.

Biztosan maradnak a hatóságilag rögzített taxi tarifák. A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben ugyanis egy kormányrendelet határoz erről. Ezzel lényegében célba ért a taxisok kérése – számolt be az M1 Híradója.

A hazai személytaxi-ágazat túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletek és a gazdasági szereplők ugyanis hétfőn levélben kérték Orbán Viktor miniszterelnök és több miniszter segítségét. Azt kérték, hogy a kormány támogassa az ágazatot abban, hogy a budapesti taxiközlekedésben megmaradjon a hatósági ár.

Kapcsolódó tartalom

A taxisok ugyanis azt állítják, hogy az elmúlt időszakban törekvések látszottak arra, hogy a fix tarifát szabad- vagy részben szabadpiaci árral váltsák fel Budapesten.

Legutóbb a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlésben került szóba, hogy eltörölnék a rögzített árat.

 „2023-ban talán érdemes lenne elgondolkodni arról, hogy a taxis hatósági árat eltöröljük, piaci ár legyen, és a piacra bízzuk az ilyen típusú beárazást” – mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

A politikus amellett érvelt, hogy a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezze a 2013 óta érvényben lévő hatóságilag rögzített árak eltörlését.

Karácsony Gergely is egyetértett Baranyi Krisztinával. A főpolgármester szerint a városvezetés részéről is felmerült, hogy töröljék el a rögzített viteldíjakat.

A taxishiénák korlátozás nélkül károsíthatták meg az utasokat a rögzített tarifák bevezetése előtt – erről az Országos Taxis Szövetség elnöke beszélt a Híradónak.

Metál Zoltán szerint 2013 előtt káosz volt a budapesti taxizásban, és ezt az időszakot hozná vissza, ha a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat eltöröltetné a fix tarifákat. A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy a hatósági ár biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a taxizást az utasoknak.

„A rögzített hatósági ár beváltotta vele szemben az összes olyan várakozást, ami bizonyította az elmúlt tíz évben, hogy jól működik. Az utasok nem véletlenül veszik igénybe a taxiszolgáltatást egyre többen, nőtt az utasoknak a száma az elmúlt tíz évben, pontosan a kiszámíthatóság és a rögzített ár miatt” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A szerdán megjelent kormányrendelet értelmében Budapesten marad a fix árazás. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a viteldíjak emeléséről döntött. Ennek értelmében a tavaly áprilisi 33 százalék után, március 6-ától újabb 10 százalékkal drágul a taxizás a fővárosban. A rendelet módosítását 18 igennel fogadták el. A Fidesz–KDNP képviselői nem szavaztak.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még