Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Megújult a leopárdok és tigrisek kifutója a fővárosi állatkertben

Megújult, összefüggő kifutórendszerben láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert szibériai tigrisei és perzsa leopárdjai.

A két nagymacskafajt befogadó kifutók 1971-ben épültek, és legutóbb 2001-ben estek át jelentősebb rekonstrukción – idézte fel a beruházás csütörtöki sajtóbemutatóján az állatkert szóvivője.

Hanga Zoltán hozzátette: több mint húsz év után a kifutók biztonsági üveg betekintő ablakai optikailag már nem voltak megfelelők, ezért újakra cserélték őket. Az új biztonsági ablakok nemcsak erősebbek (négy 6 milliméteres rétegből állnak), hanem a számukat is növelték, több betekintést biztosítva.

Az ablakokhoz vezető lépcsőfokok mellett rámpákat is kialakítottak,

lehetővé téve az akadálymentes megközelítést. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában végrehajtott beruházás azonban nemcsak a látogatói élményt növelte, hanem a nagymacskák jóllétét is szolgálja – hangsúlyozta az állatkert szóvivője.

Mint hozzátette, a szibériai tigrisek és a perzsa leopárdok egy összefüggő kifutórendszerben láthatók, amely három különálló, de szükség esetén akár egybe is nyitható szabadtéri kifutóból, illetve belső elkülönítő és kezelő helyiségekből áll. A felújítás során javították a kifutók egybenyithatóságát, és megnövelték az állatok rendelkezésére álló területet is.

A kifutók lakói jelenleg egy idősebb szibériaitigris-pár, Szása és Niva, valamint egy fiatal perzsaleopárdpár, Banu és Akhmut, akiknek 2021 szeptemberében születtek kölykeik.

A fiatalok – Amir és Arya – még most is együtt élnek az anyaállattal, de méretben már alig maradnak el tőle.

A perzsa leopárd a legnagyobb testű, de viszonylag ritka párducfaj, sikeres budapesti tenyészésüknek ezért is van nagy jelentősége. A szibériai tigris szintén a legméretesebb tigrisfaj.

Hanga Zoltán az MTI kérdésére elmondta, hogy a tigrisek kifutójának szélébe beépített, a gyerekek körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő, de mára leromlott állapotú UAZ terepjáró felújítását szintén tervbe vette a budapesti állatkert.

Ajánljuk még