Időjárás

Kültéri programokra is alkalmas lesz az idő a hétvége fennmaradó részén

Svájcból is kapott egymilliárdot a dollárbaloldal

Jóval több pénz érkezett az eddig ismertnél a baloldalhoz a külföldi szervezetektől – derül ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből. Ez alapján a Magyarországra érkezett külföldi pénzügyi támogatások összege meghaladja a négymilliárd forintot. Az Egyesült Államok mellett Svájcból is érkezett pénz a baloldal kampányára.

Több pénzt kapott a baloldal az Egyesült Államokból, mint amiről eddig tudni lehetett – ez derül ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának újabb jelentéséből. A titkosított anyag tartalmát szerda reggel hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó tartalom

A dokumentum szerint összesen 13 tranzakció történt tavaly március és július között.

A korábban feltárt hárommilliárdon túl további összegek érkeztek a Korányi Dávid vezette Action for Demorcacytól a baloldal kampányszervezeteihez, legnagyobb részben Márki-Zay Péter mozgalmához. De még Svájcból is érkezett utalás: csaknem egymilliárd forint landolt az Ez a lényeg nevű lejáratóportál kiadójánál, az Oraculum 2020 Kft.-nél.

Megállapítható, hogy a guruló dollárok összege meghaladja a négymilliárd forintnak megfelelő összeget.

Még júniusban is érkezett az Action for Democracytól több mint 400 millió forint” – mondta Márki-Zay Péter.

A kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter robbantotta ki tavaly nyáron, amikor elszólta magát arról, hogy a választások után is dollármilliók landoltak a mozgalma számláján. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azzal védekezett, hogy a guruló dollárok több ezer magánszemélytől érkeztek, kis tételben.

Kapcsolódó tartalom

A megafonos Rákay Philip egy videóösszeállításában leplezte le, hogy a mintegy hárommilliárdnyi összeg nem mikroadományokból, hanem összesen 11 adományozótól érkezett.

A titkosszolgálati vizsgálat pedig kiderítette: a pénzből jutott a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadójának, az Oraculum 2020. Kft.-nek, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoportnak, valamint a Gemius Hungary Kft.-nek is.

Nem tudom, hogy érkezett-e, azt meg végképp nem, hogy kampányra” – mondta Gyurcsány Ferenc DK-elnök.

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc azt állította: nem volt tudomása külföldi kampánypénzekről, amit nyilatkozataikkal a többi ellenzéki párt vezető politikusai is igyekeztek erősíteni.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága múlt héten harmadik alkalommal foglalkozott a guruló dollárok ügyével. A Fidesz – hasonlóan tavaly novemberi indítványához – kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra az újabb részleteket is.

A most közzétett anyagból kiderül, hogy a pénzek mögött az amerikai Demokrata Párthoz köthető szereplők állnak. Valószínűsíthető, hogy a külföldről érkező forrásokat Magyarországon kampánycélokra használták fel, ami sérti hazánk nemzeti szuverenitását. A vizsgálat szerint konkrét kapcsolat van a tranzakcióban érintett cégek között.

Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a guruló dollárok ügye hasonlít a brüsszeli korrupciós botrányra. Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy „az ellenzék támogatást kapott Amerikából, tehát nem egyedül Márki-Zay Péter, hanem az ellenzéki kampány, és ezzel befolyásolni próbálták a magyar belpolitikát. Erre tettek kísérletet. Nagyon hasonló az európai korrupciós botránnyal, ott is befolyásolni szerették volna az európai politikát, csak ott arab országokról van szó, itt pedig a progresszív demokrata baloldali amerikai körökről”.

Kapcsolódó tartalom

Megdöbbentő: jóval több pénz érkezett a dollárbaloldalhoz, mint amiről eddig szó volt – ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet. A portál szerint megállapítható, hogy

immár nem egy, hanem két átláthatatlan külföldi pénzküldő szervezet azonosítható a dollárbaloldal botrányában, egy magyar kötődésű amerikai és egy svájci.

Hozzáteszik: további kérdés, hogy miért éppen a botrányos Ezalényeg kiadójának, egy régi baloldali tanácsadó vállalkozásnak juttatták a közel egymilliárd forintos svájci pénzadományt.

Ajánljuk még