Legfrissebb

Megvan, mikor lesz Orbán Viktor évértékelője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hét hónapig juthatnak olcsóbb gázhoz az állami és önkormányzati intézmények

Hónapokig olcsóbban juthat földgázhoz számos állami és önkormányzati intézmény, márciustól szeptemberig ugyanis rögzített áron vásárolhatják meg a működésükhöz szükséges földgázt. Erre egy új kormányrendelet teremt lehetőséget. Az enyhe télnek és a tudatos energiafelhasználásnak köszönhetően jelenleg több mint 60 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége – számolt be az M1 Híradója.

A fixált árakra átállókat tehát hét hónapig nem érinti a gáz árának világpiaci ingadozása. Akik úgy döntenek, hogy élnek a lehetőséggel az intézmény földgázkereskedőjénél nyújthatják be a kérelmet január 27-én éjfélig – számolt be az M1 Híradója.

Jön a fix ár

Fatüzelésű kazánnal is igyekeznek takarékoskodni a petőfiszállási önkormányzatnál. A hivatalnak több intézmény, köztük az óvoda és a faluház fűtéséről is gondoskodnia kell. A fűtés jelentős részét a magas energiaárak miatt így a gáz helyett most fával oldják meg.

Kapcsolódó tartalom

Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta:

egy-egy fűtési időszakra közel egy-másfél hektár fa kitermelésével tudunk fűtést biztosítani.

Így a fűtés 60-65 százalékát tudják kiváltani a jelenlegi drága gázárak mellett.

Nem a petőfiszállási önkormányzat az egyetlen, ahol alternatív fűtési megoldásokat kerestek az idei télre. A Baranya vármegyei Vajszlón az önkormányzat épületében például a gázkazán helyett fatüzelésű kazán biztosítja a meleget.

A kormány döntése szerint hét hónapig juthatnak olcsóbb gázhoz az állami és önkormányzati intézmények. A programban résztvevők márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhatják meg a működésükhöz szükséges földgázt.

Több száz millió forint megtakarítás

“Ez a kormánydöntés valamennyi önkormányzatra vonatkozik, és a megyei jogú városokra mint a legnagyobb intézményfenntartókra. Ezek a városok korábban változó áras szerződéses jogviszonyban álltak a gázszolgáltatóval.

Kaposvárnak ez például 200 millió forint megtakarítást jelent. A nagyobb városoknak, a nagyobb intézményhálózattal rendelkezőknek pedig akár ennek a többszörösét is” –

közölte Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A lehetőséggel a költségvetési szervek, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok és a hozzájuk tartozó intézmények, az állami és önkormányzati gazdasági társaságok, valamint az egyházak is élhetnek.

A takarékos és tudatos energiafelhasználásnak és az enyhe télnek is köszönhetően jelentős mennyiségű, a tavalyi évhez viszonyítva 1,4 milliárddal több földgáz van jelenleg a hazai tárolókban – erről beszélt az M1-nek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

63 százalék itthon, 25 alatt Európában

Scherer Zsolt kifejtette: jelenleg a hazai földgáztárolók 63 százalékos töltöttségen állnak, amely azt jelenti, hogy

az ország teljes földgázfogyasztásának több mint a 40 százaléka áll rendelkezésre.

A lakossági fogyasztás tekintetében ez majdnem 110 százalékát jelenti a 2022-es lakossági fogyasztásnak. A szóvivő hozzátette: az európai tárolóknak átlagban 25 százalék alá csökkent a kapacitásuk.

Scherer Zsolt azt mondta: a kedvező adatok azt mutatják, hogy mind a lakossá, mind a közintézmények ellátása biztonságban van. Az ország földgázellátását a Török Áramlat vezeték továbbra is biztosítja, de jelentős a hazai kitermelés is. Így a rendelkezésre álló kapacitások még a legkeményebb télen is elegendők lesznek a lakosság, illetve a nagyfogyasztók ellátására.

Ajánljuk még