Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Hét hónapig juthatnak olcsóbb gázhoz az állami és önkormányzati intézmények

Hónapokig olcsóbban juthat földgázhoz számos állami és önkormányzati intézmény, márciustól szeptemberig ugyanis rögzített áron vásárolhatják meg a működésükhöz szükséges földgázt. Erre egy új kormányrendelet teremt lehetőséget. Az enyhe télnek és a tudatos energiafelhasználásnak köszönhetően jelenleg több mint 60 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége – számolt be az M1 Híradója.

A fixált árakra átállókat tehát hét hónapig nem érinti a gáz árának világpiaci ingadozása. Akik úgy döntenek, hogy élnek a lehetőséggel az intézmény földgázkereskedőjénél nyújthatják be a kérelmet január 27-én éjfélig – számolt be az M1 Híradója.

Jön a fix ár

Fatüzelésű kazánnal is igyekeznek takarékoskodni a petőfiszállási önkormányzatnál. A hivatalnak több intézmény, köztük az óvoda és a faluház fűtéséről is gondoskodnia kell. A fűtés jelentős részét a magas energiaárak miatt így a gáz helyett most fával oldják meg.

Kapcsolódó tartalom

Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta:

egy-egy fűtési időszakra közel egy-másfél hektár fa kitermelésével tudunk fűtést biztosítani.

Így a fűtés 60-65 százalékát tudják kiváltani a jelenlegi drága gázárak mellett.

Nem a petőfiszállási önkormányzat az egyetlen, ahol alternatív fűtési megoldásokat kerestek az idei télre. A Baranya vármegyei Vajszlón az önkormányzat épületében például a gázkazán helyett fatüzelésű kazán biztosítja a meleget.

A kormány döntése szerint hét hónapig juthatnak olcsóbb gázhoz az állami és önkormányzati intézmények. A programban résztvevők márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhatják meg a működésükhöz szükséges földgázt.

Több száz millió forint megtakarítás

„Ez a kormánydöntés valamennyi önkormányzatra vonatkozik, és a megyei jogú városokra mint a legnagyobb intézményfenntartókra. Ezek a városok korábban változó áras szerződéses jogviszonyban álltak a gázszolgáltatóval.

Kaposvárnak ez például 200 millió forint megtakarítást jelent. A nagyobb városoknak, a nagyobb intézményhálózattal rendelkezőknek pedig akár ennek a többszörösét is” –

közölte Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A lehetőséggel a költségvetési szervek, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok és a hozzájuk tartozó intézmények, az állami és önkormányzati gazdasági társaságok, valamint az egyházak is élhetnek.

A takarékos és tudatos energiafelhasználásnak és az enyhe télnek is köszönhetően jelentős mennyiségű, a tavalyi évhez viszonyítva 1,4 milliárddal több földgáz van jelenleg a hazai tárolókban – erről beszélt az M1-nek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

63 százalék itthon, 25 alatt Európában

Scherer Zsolt kifejtette: jelenleg a hazai földgáztárolók 63 százalékos töltöttségen állnak, amely azt jelenti, hogy

az ország teljes földgázfogyasztásának több mint a 40 százaléka áll rendelkezésre.

A lakossági fogyasztás tekintetében ez majdnem 110 százalékát jelenti a 2022-es lakossági fogyasztásnak. A szóvivő hozzátette: az európai tárolóknak átlagban 25 százalék alá csökkent a kapacitásuk.

Scherer Zsolt azt mondta: a kedvező adatok azt mutatják, hogy mind a lakossá, mind a közintézmények ellátása biztonságban van. Az ország földgázellátását a Török Áramlat vezeték továbbra is biztosítja, de jelentős a hazai kitermelés is. Így a rendelkezésre álló kapacitások még a legkeményebb télen is elegendők lesznek a lakosság, illetve a nagyfogyasztók ellátására.

Ajánljuk még