Fontos

Megvan, mikor lesz Orbán Viktor évértékelője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három évre ítéltek egy férfit, aki megpróbálta meggyilkolni az édesapját

Három év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán azt az apátfalvai férfit, aki 2020 telén megpróbálta megfojtani súlyos beteg, idős édesapját.

A férfit bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott több betegségben szenvedő, 82 éves édesapja a nap 24 órájában ápolásra szorult,

amelyet a vádirat szerint fia nem akart ellátni, mivel nem akart felmondani a munkahelyén. Az emiatt ingerült férfi 2020. december 10-én kora délután házukban alkoholt fogyasztott, majd úgy döntött, megfojtja az édesapját.

A férfi – aki évek óta, többféle küzdősportot magas szinten űzött – széken ülő édesapja mögé lépett, és nyakát a könyökhajlatába fogva fojtogatni kezdte őt. A sértett minden erejével, rendkívül szívósan védekezett, és sikerült a szorításból kiszabadulnia.

A földre csúszott, fia azonban ekkor nagy erővel, legalább hat alkalommal fejen ütötte, amitől az idős férfi vérezni kezdett.

A sértett ekkor már védekezni sem tudott. A vádlott a vér látványától megijedt, felhagyott a bántalmazással,

majd a vérző, különböző sérüléseket – a többi közt pajzsporcszarv-törést – elszenvedő édesapját magára hagyta, és elment dolgozni.

Munkahelyén beszámolt a történtekről kollégáinak. A magatehetetlen sértettet aznap később találták meg és vitték kórházba. A sértett folyamatos védekezése, ellenállása miatt élte túl a támadást, ám végül – a szakszerű orvosi kezelés ellenére – koronavírus-fertőzés miatt 12 nap múlva a kórházban elhunyt.

Horváth-Tóth Imola bíró az indoklás során kifejtette, a törvényszék nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a büntetlen előéletű, enyhe értelmi fogyatékosságban szenvedő, a bűncselekményt beszűkült tudatállapotban elkövető vádlott elismerte és megbánta a történteket.

Az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még