Rendkívüli

Késes támadás Németországban, két ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dzsihadista háborús uszítás miatt ítélt el egy magyar férfit a bíróság

Háborús uszítás miatt két év letöltendő börtönbüntetésre kapott az a férfi – T. Dominik –, aki a vád szerint az Iszlám Állam terrorszervezet propaganda anyagait népszerűsítette a világhálón. Az iszlamista videókat az internet kereső programok elől elrejtett részéről, a darknetről töltötte le, majd azokat megosztotta – számolt be az M1 Híradó.

A vádlott terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztette, harcra buzdító, dzsihadista tartalmakat tett közzé német online felületen – tartalmazza a közlemény. A magyarországi születésű férfi azonosítása és elfogása a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésének köszönhetően sikerült – tették hozzá.

Mint írták: miután egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához köthető propagandaterméket (főként muszlim kultúrkörben ismert, harcra buzdító, erőt demonstráló indulókat) tettek közzé, a német hatóság felvette a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal.

Azt az információt adták, hogy beazonosítottak egy magyarországi személyt is, aki 2018 és 2019 között összesen 18 file-t töltött fel a felületre.

Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról. Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára.

Ezt követően, a magyar hatóság e-mail címek alapján felderítette a vádlott nevét, szolgáltatóját, illetve IP címeit.

Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon is fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült

– sorolták.

A döntés ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős – írták. Az ítélethirdetésig fogvatartott férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig megszüntette a bíróság – olvasható a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ajánljuk még