Baleset

Kigyulladt egy lakóház, egy ember életét vesztette

NAV: Hamis adásvételi szerződésekkel akarta csökkenteni adóját egy autókereskedő cég

Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság, amelynek revizorai a cég alacsony bevallott nyeresége miatt fogtak gyanút – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Azt írták, hogy egy külföldről behozott használtautókkal kereskedő céget vizsgált az adóhatóság, amelynél látszólag minden rendben volt. Értékesítéseiről számlát állított ki, a bevallásokat benyújtotta, és a számlák szerinti adókötelezettségét is megfizette, de a minimális összegű bevallás, az alacsony nyereség és az ellenőrzésre bemutatott, külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések gyanúsak lettek az ellenőröknek.

Mivel fennállt a gyanú, hogy az adásvételi szerződések hamisak, a NAV az illetékes EU-tagállamokban működő adóhatóságok segítségét kérte.

A magyarországi forgalomba helyezésük miatt elérhetők voltak a gépjárművek külföldi forgalmi engedélyei, amelyek alapján a nemzetközi együttműködés beigazolta a gyanút: a kft. a külföldi magánszemélyek adatait felhasználva adásvételi szerződéseket hamisított – közölték.

Ezzel – tették hozzá – a cég azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedőktől, hanem közvetlenül a magánszemély tulajdonosoktól vásárolta, így kívánta csökkenteni adófizetési kötelezettségét.

A NAV az ellenőrzésben megállapította az elmaradt, befizetendő adót, és a megtérülés biztosítására csaknem 30 millió forint értékben gépjárműveket is lefoglalt a cégtől – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

NAV

Ajánljuk még