Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Látványos videókon az embercsempészek elfogása a magyar határon

| Szerző: hirado.hu
Napokig kísérte a Kékfény stábja az embercsempészek elfogásával foglalkozó magyar és osztrák rendőröket Győr-Moson-Sopron vármegyében: összesen három, úgynevezett „súlyponti akcióban” kísérhették el az egyenruhásokat. Ez alatt öt csempészt és ötven migránst fogtak el. Látványos videókon mutatjuk az elfogás pillanatait.

 

Már majdnem másfél éve, hogy az osztrák és a magyar rendőrök együtt járőrőznek Győr-Moson-Sopron vármegyében. Hetente többször legalább húsz osztrák rendőr jön át Magyarországra, hogy segítsenek kiszúrni és elfogni az embercsempészeket. Szinte nincs olyan napja a közös akciónak, hogy ne állítsanak meg legalább egy migránsokkal zsúfolt csempészautót.  Tavaly összesen 326 csempészt és 5528 menekültet fogtak el csak ebben a megyében – hangzott el a Duna TV Kékfény című bűnügyi magazinjában.

A műsorból az is kiderült, hogy az embercsempészek sokszor járműveiket hátrahagyva menekülnek a rendőrök elől.

„Jelenleg Győr-Moson-Sopron vármegyében 24 hátrahagyott gépjármű található, amely embercsempész-tevékenységgel kapcsolatba hozható. Ezeknek a gépjárműveknek egy részét lehet hívni úgynevezett kulcsos autóknak, ami azt jelenti, hogy az illegális migránsok kapnak egy kulcsot, leutaznak a nyugati határrészre, a gépjárműből kiszállnak, majd az autót hátrahagyják. Ez az autó is egy ilyen hátrahagyott autó, aminek a sorsáról későbbiekben a hatóságok majd intézkednek, a közterületről elszállítják” – mondta Székely György, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályvezetője.

Az elmúlt években az embercsempész-bűncselekmények száma nőtt a legnagyobb értékben Magyarországon. A 2022-es összesített adatokat még nem ismerjük, de 2021-ben másfélszer annyi csempészt fogtak el, mint egy évvel korábban, és – ahogy az a Kékfény adásából kiderült – a rendőrségre nehezedő nyomás még mindig nem csökkent.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még