Fontos

Látványos videókon az embercsempészek elfogása a magyar határon

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Helyettes államtitkár: Még egy hónapig lehet jelentkezni a szakképzésbe

Még egy hónapig várják a fiatalok jelentkezését a szakképzésbe – mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár kedden a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Pölöskei Gáborné azzal érvelt e képzés mellett, hogy az elmúlt két évben olyan tartalmi, módszertani változások zajlottak le a szakképzésben, amelyek vonzóvá tették az iskolatípust. A szakképzés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben tíz továbbtanuló diákból hat a szakképzést választotta – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy

a szakképzésben technikum és szakképző iskola közül választhatnak a diákok.

Előbbi ötéves, érettségit és középvezetői szintű technikusi szakmát biztosít a végzősök számára, továbbá előnyt jelent a felsőoktatási felvételikor.

Vagyis ez az iskolatípus annak is ajánlható, aki például a mérnöki pálya felé orientálódik – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár mindkét iskolatípus nagy előnyének nevezte, hogy

nem kell rögtön szakmát, csupán ágazatot – például az egyészségügyet vagy a gépipart – választani.

A technikumban két év után, a szakképzőben pedig egy év után kell konkrét szakmát választani.

Előnyt jelent az ösztöndíj is, továbbá a vállalatokkal kötött munkaszerződés nyomán iskola mellett havi 100- 168 ezer forintot is megkereshetnek a tanulók.

A vállalatokkal együttműködő duális gyakorlati képzés további előnye, hogy az iskolából kikerülve a munkaerőpiaci környezetben a tanulónak nem kell újra elkezdeni a szakma elsajátítását, hiszen már pontosan tudja, hogy mi a dolga például egy gyári környezetben – mutatott rá Pölöskei Gáborné. Elmondta: a legnépszerűbb szakirányok a járműipar, az elektronika, az informatika, a turizmus-vendéglátás és a gazdálkodás menedzsment.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még