Fontos

Kényszersorozások Kárpátalján: embervadászatot tartanak a hadkötelesnek tűnő férfiak után az ukrán hatóságok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Banki ügyintézőnek adta ki magát a pénzmosó, nyolcmillió forintot csalt ki

Nyolcmillió forintot utalt egy idegen bankszámlára egy szigethalmi férfi, miután csalók adathalász támadásra hivatkozva hívták fel telefonon. Az állítólagos banki ügyintéző arra kérte a férfit, hogy egy technikai számlára utalja át a pénzét, nehogy illetéktelenek hozzájuthassanak az adathalász támadás miatt. Az ügyintézés azonban kezdett gyanússá válni, ezért a férfi kérdőre vonta az ügyintézőt, aki megszakította a hívást és eltűnt. A férfi azonnal értesítette a rendőrséget, akik öt nap alatt felgöngyölítették az ügyet, és megtalálták a nyolcmillió forintot. Az üggyel kapcsolatban elfogtak egy 45 éves férfit, akit őrizetbe vettek – tájékoztat a Police.hu.

Egy magyar pénzintézet nevében hívott fel egy nő egy szigethalmi férfit január 12-én. A nő azt állította, hogy adathalász támadás érte a férfi folyószámláját, majd átadta a telefont az állítólagos bankbiztonsági kollégájának, aki megkérte a férfit, hogy töltsön le egy Anydesk nevű alkalmazást, majd egy harmadik kollégának adta át a kagylót. Hosszú perceken keresztül kérdezgették a férfit, majd meggyőzték, hogy a számlán található nyolcmillió forintot utalja át egy technikai számlára, nehogy illetéktelenekhez jusson az összeg.

Az utalás után az állítólagos ügyintézők további kérdésekkel bombázták a számlatulajdonost, akinek a túl hosszúra nyúló ügyintézés kezdett gyanússá válni, ezért felhívta a pénzintézet ügyfélszolgálatát, ahol a valódi ügyintézők elmondták, hogy nincs ilyen típusú tranzakció az intézetüknél.

A számlatulajdonos kérdőre vonta az átutalást kérő nőt, aki megszakította a hívást, és elérhetetlenné vált. A férfi azonnal letiltotta a számláját, és feljelentést tett a rendőrségen.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség öt nap nyomozás alatt kibogozta a szálakat, és kiderítette, hogy kinél van a csalással megszerzett nyolcmillió forint. A gyanúsítottak több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat. A nyomozók sikeresen megakadályozták a folyamatot, emellett a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták.

A rendőrök január 17-én otthonában elfogták a 45 éves kállósemjéni férfit, aki azt állította, hogy nem tudta, honnan származnak a milliók. Pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást. A gyanúsított társainak a felkutatására a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket, a nyomozás folyamatban van.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még