Lényeges

Még sohasem fogyott annyi áram Magyarországon, mint hétfőn

Nagy István: Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított

Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított – mondta az agrárminiszter hétfőn az M1-en.

Hozzátette:

tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.

Nagy István emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert. Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.

Az intézkedés révén azonban naprakész információ állt rendelkezésre a kiszállításra szánt terményekről.

Kitért arra is, hogy

Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett, és a vevők ezt az olcsó, „dömping áru” terméket keresik, így a szomszédos országok nem tudják értékesíteni saját készleteiket.

Hozzátette, hogy ezért fordulnak – a lengyel, a cseh, a román és a bolgár agrárminiszterrel közösen – az Európai Bizottsághoz, amitől azt várják, hogy stabilizálja a belső piacot.

„Az ukrán gabona nem oda jut el, ahol a hagyományos piaca van, hanem mindenki előnyt akar szerezni az európai gazdák kárára” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy közös, európai és hazai fellépésre is szükség van a kérdésben.

Közölte azt is, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajosmagvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőség-ellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebb módon engedik át az országon.

Ajánljuk még